Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un oficial ucrainean cu rang înalt, familiarizat cu discuţiile, informează Agerpres.
Această cerere, împreună cu altele, despre care oficialul ucrainean a declarat că au fost făcute la discuţiile de vineri, au depăşit termenii unui proiect de acord de pace pe care Statele Unite l-au propus luna trecută după consultări cu Moscova.
Primele contacte directe dintre cele două părți
Convorbirile de la Istanbul, primele contacte directe dintre cele două părţi în trei ani, s-au încheiat cu un acord pentru un schimb de prizonieri, dar delegaţiile celor două ţări nu au reuşit să se pună de acord cu privire la o încetare a focului. O sursă ucraineană a declarat că ruşii au pus vineri condiţii pe care le-a descris drept "fără niciun viitor", dar nu a detaliat.
La un briefing cu reporterii organizat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre termenii pe care, potrivit oficialului ucrainean, Moscova i-a propus, dar acesta a refuzat să comenteze, spunând că discuţiile trebuie să aibă loc în spatele uşilor închise.
Termenii avansați de Rusia
Oficialul ucrainean, care a cerut anonimatul pentru a putea dezvălui detaliile discuţiilor, a explicat că Rusia a propus următorii termeni pentru un acord de pace:
* Retragerea trupelor ucrainene din regiunile Doneţk, Zaporojie, Herson şi Lugansk ale Ucrainei, numai după aceasta putând exista o încetare a focului. Regiunile sunt controlate în mare măsură sau parţial de forţele ruse, dar trupele ucrainene încă luptă pentru a păstra controlul asupra restului regiunilor. Nu a existat o astfel de cerere în proiectul de acord pregătit de Statele Unite.
* Recunoaşterea internaţională a faptului că cinci teritorii ale Ucrainei - peninsula Crimeea anexată în 2014, precum şi regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - sunt ruseşti. Proiectul american a propus doar recunoaşterea de jure de către SUA a Crimeei şi recunoaşterea de facto a SUA a teritoriilor controlate de ruşi din celelalte regiuni.
* Ucraina devine un stat neutru, nu are arme de distrugere în masă, iar aliaţii Kievului nu vor staţiona niciun fel de trupe pe pământul ucrainean. Această cerere nu a făcut parte din propunerea SUA.
* Toate părţile implicate în conflict renunţă la pretenţiile lor de a primi despăgubiri pentru daunele de război. Propunerea SUA prevedea că Ucraina primeşte despăgubiri.
Au transmis verbal cererile, nu în scris
Potrivit oficialului ucrainean, negociatorii ruşi au transmis verbal aceste cereri şi nu au distribuit niciun document care să conţină revendicările lor.
Ucraina a acuzat deja că poziţia de negociere a Rusiei la Istanbul a arătat că nu este serioasă în privinţa păcii. Aliaţii europeni ai Kievului îl presează acum pe preşedintele american Donald Trump să impună noi sancţiuni Rusiei.
Şeful delegaţiei ruse la convorbirile de la Istanbul şi-a exprimat satisfacţia faţă de întâlnire şi a spus că Moscova este dispusă să continue să discute cu Kievul.
Proiectul de propunere de pace al SUA din aprilie a fost pregătit după ce reprezentantul lui Trump, Steve Witkoff, a zburat la Moscova pentru runde de discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Kievul şi aliaţii săi europeni au elaborat o propunere alternativă, care prevedea că ar trebui să existe mai întâi o încetare a focului, astfel încât negocierile să poată începe, şi amânarea oricărei discuţii despre teritorii la o dată ce ar urma să fie stabilită ulterior.
Rușii „simulează”
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a declarat sâmbătă că Rusia a folosit negocierile de vineri de la Istanbul pentru a "simula" un proces de pace, a câştiga timp şi a amâna aprobarea unor noi sancţiuni internaţionale din partea Occidentului, informează EFE, preluată de Agerpres.
"Din perspectiva rusă, Putin a folosit întâlnirea de la Istanbul în scopuri de propagandă internă şi pentru a imita un proces de pace, a câştiga timp, a amâna termenele pentru aplicarea sancţiunilor", a scris Sîbiha pe contul său de pe reţeaua socială X.
În opinia sa, liderul de la Kremlin "încearcă să pară constructiv în timp ce refuză să pună capăt războiului". "Din perspectiva ucraineană, ne-am reafirmat angajamentul faţă de pace şi am convenit în privinţa revenirii a 1.000 de cetăţeni ai noştri. Chiar şi numai pentru acest rezultat, a meritat", a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.
În plus, a spus că acest rezultat, singurul tangibil al întâlnirii din Turcia, este fructul eforturilor preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi de asemenea al liderului american, Donald Trump. "Pentru că impulsul în favoarea păcii din ultimele luni a creat presiunea necesară, obligându-i pe ruşi să demonstreze măcar câteva rezultate", a afirmat el.
Sîbiha a adăugat că "din perspectiva globală, există doar un indiciu real al voinţei Rusiei de a pune capăt războiului: ca Putin să accepte un armistiţiu necondiţionat, total şi durabil".
"Diplomaţii pot realiza mult mai multe atunci când armele tac. Putin poate face acest lucru în orice moment pentru că Ucraina este pregătită şi Ucraina este pe deplin angajată pentru pace. Până atunci, nu putem concluziona că Rusia negociază cu bună credinţă sau are intenţii serioase de a atinge pacea", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.
El a mai declarat că "lumea nu poate permite ca întâlnirea de la Istanbul să fie folosită de Rusia ca o scuză pentru a continua agresiunea. Iar dacă Rusia întârzie anunţul încetării focului, va trebui să exercităm o presiune suplimentară asupra Rusiei pentru a o convinge să acţioneze".
Editor : M.C