Conflictul din Nagorno-Karabah. Turcia vrea să ajute Azerbaidjanul să-şi recapete "teritoriile ocupate"

Data publicării:
soldat in transee nagorno karabah
Acord de încetare a focului în Nagorno-Karabah. Foto: Guliver/ GettyImages

Turcia este hotărâtă să ajute Azerbaidjanul "să-şi recapete teritoriile sale ocupate" în Nagorno-Karabah, scena unor confruntări violente între azeri şi separatiştii susţinuţi de Armenia, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Turcia se va angaja deplin să ajute Azerbaidjanul să-şi recapete teritoriile ocupate şi să-şi apere drepturile şi interesele în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat directorul pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Azerbaidjanul "încearcă pur şi simplu să asigure securitatea populaţiei civile din apropierea liniei frontului şi să elibereze teritoriile sale ocupate", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, care a apreciat că "lumea nu-şi poate permite să plaseze pe picior de egalitate agresorul şi partea vătămată în numele unui aşa-zis principiu al neutralităţii".

Turcia consideră că Armenia ocupă Nagorno-Karabah prin intermediul separatiştilor ostili faţă de Baku, capitala Azerbaidjanului, şi care s-au autoproclamat republică în 1991 odată cu prăbuşirea URSS.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a chemat luni la încetarea "ocupaţiei" armene a Nagorno-Karabah pentru a se pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azere.

Declaraţia preşedinţiei turce vine la scurt timp după ce Kremlinul lansase un apel Ankarei să se abţină "să toarne gaz pe foc" şi să acţioneze în favoarea păcii în Nagorno-Karabah, unde luptele au făcut aproape 100 de morţi de duminică până în prezent, conform AFP.

Rusia, aliat tradiţional al Armeniei, a ocupat o poziţie prudentă, chemând la încetarea focului, după ce ani de zile a vândut arme atât Armeniei, cât şi Azerbaidjanului, potrivit media ruse.

Uniunea Europeană a apreciat luni drept "extrem de preocupantă" situaţia din Nagorno-Karabah şi a declarat că orice ingerinţă în această regiune este "inacceptabilă".

Mai mulţi lideri străini, între care cancelarul Angela Merkel, au cerut o încetarea imediată a focului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă marţi seara în încercarea de a evita un război deschis între Erevan şi Baku, care riscă să destabilizeze regiunea şi să antreneze puterile regionale Turcia şi Rusia.

Azerbaidjanul, ţară turcofonă, cu o majoritate şiită, cere revenirea sub controlul său a Nagorno-Karabah, provincie montană populată de o majoritate de etnici armeni creştini, a cărei ieşire de sub jurisdicţia Baku în 1991 nu a fost recunoscută de către comunitatea internaţională.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...