„Copii legați de mâini și împușcați”. Mărturii în premieră despre crimele de război comise de militari din trupele speciale britanice

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0069361546
Militari din trupele speciale ale marinei britanice în Afganistan. Imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Militari din trupele speciale SAS și SBS au comis o serie de crime de război și atrocități împotriva copiilor și civililor neînarmați, în timpul misiunilor desfășurate în anii 2000 în războaiele din Irak și Afganistan, au dezvăluit, în premieră pentru BBC, veterani din cadrul armatei britanice. Respectivii veterani au declarat, sub protecția anonimatului, că au fost martori la scene în care militarii SAS au executat persoane care dormeau și ostatici legați de mâini, inclusiv copii.

„Au legat de mâini un băiat și l-au împușcat”, a declarat un fost membru SAS care a luptat în Aganistan. „În mod clar, era un copil, nici măcar nu era major”.

Conform surselor citate de BBC, asasinarea ostaticilor „devenise o rutină”.

„Percheziționau o persoană, o legau de mâini, apoi o împușcau”, a declarat fostul membru în trupele speciale britanice. „Apoi (persoanei ucise), i se scoteau cătușele de plastic și i se planta un pistol”.

Crimele de război comise de armata britanică acoperă o perioadă de peste un deceniu.

De asemenea, conform măturiilor foștilor veterani, trupele speciale SBS (Special Boat Service - unitate specială a marinei britanice n.r.) aveau o „mentalitate de mafioți”, iar operațiunile lor erau „barbare”.

„Am văzut tipi tăcuți care aveau clar trăsături de psihopați. Erau niște infractori. Se considerau de neatins”, a declarat fostul militar britanic.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat, într-un comunicat, că este „pe deplin angajat” în sprijinirea anchetei publice demarate de procurori, referitoare la acuzațiile de crime de război comise de militarii UK”.

În prezent, există mărturii de la peste 30 de martori oculari, legate de aceste crime de război comise de militarii din trupele speciale britanice. În plus, au existat inclusiv ofițeri și experții juridici care i-au ajutat pe subordonați să falsifice rapoartele acțiunilor, pentru „a nu declanșa o anchetă a poliției militare” și să „clarifice limbajul” folosit în acele rapoarte.

„Te sunau și te întrebau ceva de genul: «Îți amintești ca persoana respectivă să fi făcut o mișcare bruscă»? »Aaa, da, sigur, acum îmi amintesc». Genul ăsta de chestii”, a declarat unul dintre martorii citați de BBC care au relatat despre crimele de război comise de camarazii săi din trupele speciale britanice.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Kelly Osbourne s-a logodit. Cum a reacționat tatăl ei când a auzit că iubitul ei se pregătește să-i adreseze...
Film Now
Caterina Murino, fostă fată Bond, este însărcinată la 47 de ani: „A trebuit să cer ajutor medicinei pentru a...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
Magistrații apără pensie speciale de 20.000 lei. Nu suntem prvilegiați. Se ascute lupta cu Bolojan
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie