"Covidul lung” lasă urme și după șase luni: mulți dintre cei infectați nu mai pot reveni la muncă. Epidemiologi: Vaccinarea este vitală

Data actualizării: Data publicării:
femeie obosita la birou
Oboseala fizica, unul dintre simptomele care raman si dupa sase luni dupa infectarea cu covoravirus. FOTO: Getty Images

Un studiu global despre "Covid-ul lung", derulat în 56 de țări, a constatat că mulți dintre cei care au fost infectați cu noul coronavirus nu mai pot reveni la muncă la capacitate maximă nici după șase luni.  

Termenul "Covid lung" se referă la pacienții care suferă de boli prelungite după contractarea inițială a virusului, cu simptome care includ dificultăți de respirație, migrene și oboseală cronică.

Un studiu preliminar publicat marți pe MedRxiv este considerat a fi cea mai clară imagine privind totalitatea simptomelor identificate la bolnavii de coronavirus în ultimele șapte luni.

Atenția publică și discursul public asupra pandemiei au avut în general tendința de a se concentra asupra celor care au avut simptome severe sau fatale sau a celor la care virusul a avut manifestări neobișnuite. Cu toate acestea, studii recente au arătat că un număr tot mai mare de pacienți cu Covid prezintă simptome persistente, unii pacienți numindu-se "purtători de lungă durată".

În cadrul studiului, cercetătorii au chestionat 3.762 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani din 56 de țări pentru a identifica simptomele și alte probleme care decurg din Covid-ul lung.

Au fost înregistrate 205 simptome în zece sisteme de organe, cu 66 de simptome urmărite pe parcursul a șapte luni. În medie, respondenții au prezentat simptome la nouă sisteme de organe.

Care au fost rezultatele studiului?

Cele mai frecvente simptome experimentate după șase luni au fost: oboseală și disfuncție cognitivă, denumită uneori "ceață cerebrală".

Peste 45% dintre respondenți au raportat că au nevoie de un program de lucru redus comparativ cu perioada de dinainte de îmbolnăvire, iar 22,3% au spus că încă nu pot lucra din cauza stării de sănătate. Aproape 86% au spus că nu mai sunt capabili de același efort fizic.

"Nu trebuie să uităm de Covidul lung", a declarat marți doctorul Gabriel Scally, membru al grupului științific de cercetare, epidemiolog la Royal Society of Medicine, citat de CNBC.

"Mii de cazuri noi se dezvoltă în fiecare zi. Vaccinarea este vitală, dar trebuie făcută în mod eficient și susținută de alte măsuri de control", a mai afirmat Scally.

Rezultatele studiului vin în momentul în care țările din Europa impun noi măsuri stricte de sănătate în efortul de a reduce răspândirea coronavirusului.

Peste 85 de milioane de oameni din întreaga lume au contractat Covid, cu 1,85 milioane de decese, potrivit datelor transmise de Universitatea Johns Hopkins.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...