Criza alimentară din Yemen se adâncește și împinge milioane de oameni către foamete

Data actualizării: Data publicării:
Taiz Yemen - 18 Feb 2022 : A sad child lives in camps for displaced people from the Yemen war, Taiz
Foto: Profimedia Images

Programul Alimentar Mondial (PAM) a spus că a redus și mai mult rațiile pentru Yemen, unde milioane de oameni suferă din cauza foametei, din cauza lipsei finanțării critice, a inflației globale și a efectelor conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Programul ONU hrănește 13 milioane de oameni pe lună în Yemen, unde economia a fost distrusă de șapte ani de război. Statul cu o populație de aproape 30 de milioane de oameni importă majoritatea alimentelor.

„Acum suntem forțați să ne diminuăm sprijinul pentru 5 milioane dintre acei oameni la mai puțin de 50% din nevoia zilnică iar pentru ceilalți 8 milioane la aproape 25% din necesarul zilnic”, a transmis PAM într-un mesaj pe Twitter distribuit duminică.

„Activitățile care asigură reziliența și traiul de zi cu zi și hrana din școli și programele nutriționale vor înceta pentru 4 milioane de oameni, asistența disponibilă rămânând pentru doar 1,8 milioane de oameni”.

PAM a redus încă din ianuarie rațiile pentru 8 milioane de oameni și a avertizat în mai că ar putea în curând să facă noi reduceri după ce a obținut de la donatorii internaționali doar un sfert din cei două miliarde de dolari necesari pentru Yemen în acest an.

Numărul de oameni care trăiesc în condiții la pragul foametei în statul din Peninsula Arabă este estimat că va crește la șapte milioane în a doua jumătate a anului, de la aproape cinci milioane.

Întreruperea furnizării de grâu la nivel global din cauza războiului din Ucraina și a interdicției de export din India riscă să adâncească criza alimentară din Yemen și să mărească inflația prețurilor la mâncare, care deja s-a dublat în aproape doi ani în unele părți ale țării.

Ministrul planificării din guvernul susținut de saudiți a avertizat vineri că stocurile de grâu ale Yemenului ar putea fi golite până la mijlocul lunii iulie și a cerut statelor Uniunii Europene să ajute la securizarea noilor piețe pentru a înlocui grâul din Ucraina și Rusia.

Yemen se confruntă cu o penurie a rezervelor valutare străine și cu o serioasă devalorizare a monezii naționale în unele regiuni.

Traderii locali se chinuie de asemenea să importe făină, orez, zahăr și produse din petrol din cauza prețurilor mari, a declarat vicepreședintele Federației Camerei de Comerț și Industrie din Yemen, Abu Baker Baobaid, pentru Reuters.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...