Criza din Golf se încheie după aproape 4 ani. Țările arabe care acuzau Qatar de susținerea terorismului au renunțat la blocadă

Data publicării:
Reprezentanții țărilor participante la summit-ul din Golf.
Reprezentanții țărilor participante la summit-ul din Golf. Foto: Profimedia Images

Relațiile diplomatice dintre Qatar și alte patru țări arabe care îl boicotau, Arabia Saudită EAU, Egipt și Bahrain, au fost reluate după un embargo care a durat vreme de trei ani, a anunțat ministrul saudit de Externe, marți, relatează BBC.

Prințul Faisal bin Farhad a spus că cele cinci țări au decis să renunțe la conflicte. Declarațiile au fost făcute în cadrul sumitului Consiliului de Cooperare a țărilor din Golf. Anterior, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman s-a întâlnit cu emirul din Qatar.

„Astăzi s-a decis, datorită înţelepciunii liderilor din Golf şi Egiptului, să întoarcem pagina şi să restabilim toate relaţiile diplomatice cu Qatarul”, a declarat ministrul saudit de Externe, în cadrul unui summit organizat între mai multe țări din Golf. La deschiderea acestui summit, țările participante au semnat un acord pentru „solidarite și stabilitate”.

Qatarul a dezmințit, anterior, acuzațiile făcute de cele patru țări, susținând constant că îi este încălcată suveranitatea și că este victima unei blocade.

Pe parcursul ultimelor luni, mediatori din partea Statelor Unite și Kuweitului și-au accentuat eforturile de a încheia conflictul dintre aceste țări arabe, într-o încercare de a menține țările din Golf într-un front comun împotriva Iranului.

Ce a provocat conflictul dintre țările arabe

Din iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt legăturile cu Qatar, acuzând această țară că susține grupuri islamiste și că este prea apropiată de Iran și Turcia.

Atunci, cele patru țări au rupt relațiile diplomatice și comerciale cu Qatar, iar Arabia Saudită a închis singura graniță terestră a Qatarului, izolând practic țara. Vasele sub pavilion al Qatarului nu au mai putut intra în porturi, iar spațiul aerian din regiune a fost și el închis aeronavelor din această țară.

Cele patru țări arabe au pus, atunci, 13 condiții Qatarului pentru revenirea la relații normale, printre acestea numărându-se și închiderea postului Al Jazeera, reducerea relațiilor diplomatice cu Iranul și închiderea unei baze militare turce de pe teritoriul său.

Qatar a refuzat acuzând cele patru state arabe că încalcă legea internațională și că nu își va ceda suveranitatea. Pentru a putea supraviețui blocadei, țara și-a stabilit noi rute comerciale cu Turcia și Iran și s-a folosit de resursele sale de petrol și gaz pentru a își consolida economia.

Deși la începutul conflictului Donald Trump a fost de partea saudiților și a denunțat Qatarul, în ultimii ani a luat o poziție ceva mai neutră, iar începând cu sfârșitul anului trecut, administrația sa a început o campanie de presiune direcționată spre ambele părți ale conflictului pentru soluționarea acestuia.

Jared Kushner, ginerele lui Trump, a participat personal la summitul țărilor din Golf.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...