Croaţia şi România sunt singurele ţări din UE care sancţionează prostituatele, spune Avocatul Poporului de la Zagreb

Data publicării:
Control of the police, Prostitution, Milan province, Italy
Foto: Profimedia Images

Croaţia şi România sunt singurele ţări din UE care sancţionează prostituatele, scrie luni cotidianul croat Vecernji List, citat de agenţia HINA, adăugând că ONG-uri, Avocatul Poporului şi opoziţia susţin dezincriminarea, reglementarea prostituţiei ca orice altă muncă, prin asigurări de sănătate, pensie şi program de lucru, precum şi incriminarea celor care plătesc pentru aceste servicii, transmite Agerpres.

Citând date ale Ministerului de Interne de la Zagreb pentru 2022, Avocatul Poporului pentru egalitate de gen spune că serviciile sexuale sunt în general furnizate de femei, care sunt urmărite penal, şi că acest lucru arată dimensiunea de gen a prostituţiei.

Avocatul Poporului, Visnja Ljubicic, susţine modelul suedez de incriminare a clienţilor şi dezincriminare a persoanelor care furnizează servicii sexuale.

În ultimii cinci ani, numărul infracţiunilor de prostituţie înregistrate a fost aproape neglijabil, iar Croaţia şi România sunt singurele state membre ale UE care sancţionează prostituatele, a spus ea, citată de cotidian.

Un raport al Comisiei pentru Drepturile Femeii şi Egalitatea de Gen a Parlamentului European arată că, de la introducerea modelului nordic, Suedia a cunoscut o schimbare semnificativ pozitivă în poziţia băieţilor şi bărbaţilor, care sunt mai puţin înclinaţi să considere femeile prostituate drept obiecte pentru satisfacerea dorinţelor.

Incriminarea prostituatelor nu poate fi o soluţie, deoarece duce doar la o lipsă de incertitudine juridică şi un pericol constant de urmărire penală.

În Croaţia, o persoană care practică prostituţia este pedepsită, cu excepţia cazului în care este victimă a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale. Ca o contravenţie, se aplică o amendă cuprinsă între 20 şi 100 de euro sau 30 de zile de închisoare. Dacă este vorba de un caz de prostituţie forţată, atunci este tratat ca o infracţiune.

Institutul de Ştiinţe Sociale „Ivo Pilar” a examinat opinii ale experţilor cu privire la reglementarea prostituţiei în Croaţia, iar poziţia predominantă este că prostituţia reprezintă în primul rând un rezultat al sărăciei, situaţiilor familiale proaste şi dependenţei, mai degrabă decât un mod raţional de a câştiga bani.

În ceea ce priveşte care ar fi cel mai bun model, opiniile diferă. Instituţiile pentru egalitatea de gen susţin incriminarea clienţilor, în timp ce ONG-urile care lucrează la programe de reducere a daunelor se pronunţă pentru dezincriminarea lucrătorilor sexuali, potrivit Vecernji List.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri