Cum a fost pusă în pericol vizita „ultrasecretă” a lui Zelenski la Bruxelles de o gafă a Parlamentului European

Data actualizării: Data publicării:
Charles Michel și Volodimir Zelenski la Kiev
Vizita „secretă” a stat sub semnul întrebării cu două zile înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii UE, iar vinovați pentru această dezvăluire prematură sunt cei de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Când Volodimir Zelenski a pornit spre capitala Statelor Unite, întreaga vizită a fost ținută secretă până la câteva ore înainte ca președintele ucrainean să ajungă în America. Acum, când liderul de la Kiev și-a planificat o vizită similară la Bruxelles, planurile sale au fost dezvăluite de toate site-urile de știri cu trei zile înainte de mult așteptata sa sosire, relatează Politico.

Vizita „secretă” a stat sub semnul întrebării cu două zile înainte ca Zelenski să se întâlnească cu liderii UE în cadrul unui summit ce are loc joi, iar vinovați pentru această dezvăluire prematură sunt oficialii de la Bruxelles.

Câțiva oficiali au dezvăluit pentru Politico faptul că Parlamentul European este responsabil pentru scurgerea de informații.

„Vă așteptăm cu drag la Bruxelles, domnule președinte Volodimir Zelenski”, a scris luni după-masă pe Twitter Partidul Popular European (EPP) de pe contul oficial al celui mai mare grup din Parlamentul European, după ce povestea a început să fie vehiculată în mass-media.

EPP-tweet-zelenski
Mesajul postat pe Twitter de Partidul Popular European. Captură foto: Twitter / @EPPGroup

Mesajul a fost șters mai apoi, dar era deja prea târziu: capturile de ecran nu mor niciodată. Câteva ore mai târziu, Barend Leyts, un purtător de cuvânt al Consiliului European, care îi aduce laolaltă pe cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, a intervenit.

Leyts a recunoscut că președintele Consiliului, Charles Michel, l-a invitat pe Zelenski „să participe în persoană la un viitor summit al Consiliului European”, dar nu a specificat dacă evenimentul în cauză este cel organizat azi sau nu.

Mai multe persoane care cunosc anumite detalii despre aceste discuții au spus că se fac pregătiri pentru întâmpinarea lui Zelenski la Bruxelles joi. Planul provizoriu presupunea ca Zelenski să servească prânzul cu liderii UE și să se adreseze Parlamentului.

Vizita „secretă” la Bruxelles, precedată de vizita surpriză la Londra și Paris

Zelenski a făcut miercuri o vizită surpriză la Londra, aceasta fiind doar a doua sa vizită oficială într-o țară străină de când a început invazia rusească în Ucraina. Președintele ucrainean a purtat discuții cu premierul britanic Rishi Sunak și cu regele Charles și a susținut un discurs în fața Parlamentului Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt al președinției franceze a anunțat că înainte să ajungă la Bruxelles, Zelenski va merge la Paris unde se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, informează BBC. Vizita a avut loc miercuri seara.

Zelenski Sunak
Zelenski a purtat discuții cu premierul britanic Rishi Sunak și regele Charles, susținând de asemenea un discurs în fața Parlamentului Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Din motive de securitate, vizita lui Zelenski la Washington a fost planificată în mare secret, un număr foarte mic de oficiali de top de ambele părți fiind implicați în discuții, ceea ce reprezintă un model foarte diferit de felul în care au evoluat lucurile în jurul vizitei de la Bruxelles.

Oficialii citați de Politico au spus că biroul președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, este responsabil pentru scurgerea de informații care a avut loc după ce toate grupurile parlamentare au fost informate în legătură cu vizita planificată.

Doi dintre oficiali au adăugat faptul că biroul Metsolei le-a cerut celor de la EPP să șteargă tweet-ul după ce a primit plângeri de la oficiali ai Consiliului European.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...