Cum au ajuns SUA la o epidemie de sifilis după ce boala a fost aproape de eradicare și de ce sunt atât de îngrijorate autoritățile

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada, in SUA
Cum au ajuns SUA la o epidemie de sifilis FOTO: Shutterstock

Peste 2,5 milioane de cazuri de chlamydia, gonoree și sifilis au fost raportate în Statele Unite în 2022, iar epidemia de infecții cu transmitere sexuală (ITS) din țară continuă să ia amploare.

Chlamydia a reprezentat aproximativ două treimi din infecțiile raportate în 2022, potrivit unui raport anual publicat săptămâna aceasta de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Dar, în timp ce cazurile de chlamydia s-au menținut la același nivel, iar cele de gonoree au scăzut, numărul cazurilor de sifilis a continuat să crească și a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, creșterea fiind de 17% într-un an, potrivit CNN.

„În cadrul epidemiei de ITS, sifilisul este o infecție de sine stătătoare. A apărut ca o provocare unică de sănătate publică”, a precizat într-un comunicat dr. Laura Bachmann, director interimar al Diviziei de Prevenire din cadrul CDC.

ITS nu prezintă în multe cazuri simptome, însă dr. Kimberly Stanford, profesor asociat de medicină de urgență la Universitatea din Chicago, a spus că pacienții în stări mai grave sunt la ordinea zilei.

„În anii anteriori, nu-mi amintesc să fi văzut vreodată un caz evident de sifilis primar sau secundar. Acum vedem complicații vasculare, vedem urgențe chirurgicale foarte grave, lucruri despre care înainte citeam în manuale”, a spus Stanford, care conduce un program de screening pentru ITS.

Rata tot mai mare de sifilis în rândul femeilor amenință și sănătatea bebelușilor din SUA, a spus Bachmann. În 2022 s-au născut cu sifilis congenital 3.755 de copii, de 10 ori mai mult decât în ultimul deceniu și cu 31% mai mult decât în anul anterior. Din această cauză, 282 de copii s-au născut morți sau au decedat la scurt timp după naștere, în 2022.

Majoritatea cazurilor de sifilis congenital din SUA - aproape 90% - ar fi putut fi prevenite cu teste și tratament mai bune, se spune într-un raport recent al CDC.

Agenția a subliniat necesitatea aplicării unor soluții inovatoare și strategii de prevenire în abordarea epidemiei de ITS, în special în comunitățile grav afectate.

Stanford a spus că strategia de prevenire ar trebui să includă creșterea gradului de conștientizare a riscurilor în rândul oamenilor, reducerea prețurilor la screening, instruirea medicilor și testări în închisori sau alte locații în care acestea nu se fac în mod obișnuit.

Cifrele epidemiei de sifilis din SUA

Cazurile de sifilis au crescut pentru aproape fiecare grup demografic din SUA în 2022, arată noul raport CDC, dar patternurile cunoscute s-au menținut.

Astfel, în rândul amerindienilor și nativilor din Alaska s-a înregistrat cea mai mare rată de îmbolnăviri - aproximativ 67 de cazuri la 100.000 de persoane. Această rată este comparabilă cu cele înregistrate înainte de descoperirea penicilinei, când sifilisul era extrem de greu de vindecat.

Rata în rândul persoanelor de culoare - aproximativ 44 de cazuri la 100.000 de persoane - a fost de peste patru ori mai mare decât în rândul persoanelor albe, care au înregistrat aproximativ 10 cazuri la 100.000 de persoane. Rata în rândul hispanicilor - aproximativ 19 cazuri la 100.000 de persoane - a fost de aproape de două ori mai mare, potrivit CDC.

Nu putem să mai folosim strategii de prevenire vechi de zeci de ani pentru a aborda epidemia de ITS din zilele noastre. Oamenii au nevoie de teste și tratament”, a spus Bachmann.

Constrângerile bugetare și alte provocări au tensionat un sistem despre care CDC spune că se află într-un „punct de cotitură”, mai ales după ce pandemia de Covid-19 a deturnat resurse care deja erau limitate. De asemenea, cel mai probabil, cazurile raportate sunt mult mai puține decât cele existente, pentru că accesul la testare este dificil.

În luna noiembrie, Departamentul de Sănătate din SUA a intervenit și a înființat un grup de lucru care poate accesa resurse federale pentru a da un răspuns epidemiei de sifilis și cazurilor de sifilis congenital.

Luna aceasta Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a anunțat că lucrează cu un producător de medicamente francez pentru a permite temporar importurile unui medicament alternativ pentru a trata sifilisul, pe fondul unei penurii de medicamente în SUA. Aproximativ 3,5 milioane de unități de Extencilline, medicament care nu este aprobat în SUA, vor fi importate de la producătorul francez Laboratoires Delbert.

„În Statele Unite, sifilisul a fost aproape de eradicare în anii 1990, așa că știm că este posibil să inversăm această epidemie”, a declarat Dr. Jonathan Mermin, directorul Centrului Național pentru Prevenirea HIV, Hepatitei Virale, BTS și TBC din cadrul CDC.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri