Dalai Lama va transmite un mesaj pe 2 iulie, a anunţat miercuri Guvernul tibetan din exil, cu câteva zile înaintea celei de-a 90-a aniversări a acestuia şi a unei decizii mult aşteptate cu privire la succesorul său, informează AFP și Agerpres.
Acest lider religios, al cărui nume civil este Tenzin Gyatso, laureatul premiului Nobel pentru pace pe anul 1989, urmează să îşi celebreze aniversarea pe 6 iulie în faţa unei mulţimi imense de oameni în nordul Indiei, unde s-a refugiat după ce şi-a părăsit ţara natală în 1959 pentru a scăpa de atacurile soldaţilor chinezi.
El a declarat că aniversarea lui va fi totodată o bună ocazie pentru a încuraja populaţia tibetană să se pregătească pentru un viitor fără el şi să se întrebe dacă doreşte, la momentul potrivit, să aibă un nou Dalai Lama, o instituţie a cărei existenţă continuă beneficiază de un sprijin larg în rândul tibetanilor aflaţi în exil.
Mulţi dintre ei se tem că statul chinez va desemna un succesor al lui Tenzin Gyatso pentru a-şi consolida controlul asupra unui teritoriu în care şi-a trimis trupele în 1950.
Penpa Tsering, care a fost ales în mod democratic la conducerea Guvernului din exil de 130.000 de tibetani din lumea întreagă, care îşi are sediul în McLeod Ganj, un oraş indian din Munţii Himalaya, a anunţat că cei mai înalţi demnitari religioşi tibetani, denumiţi "lama", se vor întruni pe 2 iulie.
"Va exista o scurtă reuniune a tuturor lama principali, adică aproximativ nouă, alături de Sfinţia Sa", a declarat el în faţa jurnaliştilor, adăugând că o întâlnire cu caracter religios va începe imediat după aceea.
"În deschiderea conferinţei religioase, un mesaj video al Sfinţiei Sale va fi difuzat", a mai spus el.
Niciun detaliu nu a fost comunicat în privinţa conţinutului acestui mesaj.
Liderul religios tibetan a dat deja asigurări că dacă "un consens" va fi obţinut ceea ce priveşte "menţinerea instituţiei Dalai Lama", atunci Biroul lui Dalai Lama, din McLeod Ganj, va fi responsabil pentru recunoaşterea succesorului său care, a subliniat el, va fi în mod necesar "născut în lumea liberă".
Cel pe care budiştii tibetani îl consideră ca fiind a 14-a reîncarnare a maestrului pe care l-au ales în 1391 mai mulţi călugări afirmă că nu încearcă să obţină o independenţă totală a Tibetului, ci mai degrabă o autonomie mai mare.
El a demisionat în 2011 din funcţiile sale de conducere politice, predând ştafeta puterii laice unui guvern.
Cu toate acestea, China îl consideră un rebel şi un separatist pe acest om, recunoscut de comunitatea internaţională şi care afirmă despre el însuşi că este "un simplu călugăr budist".
Actualul Dalai Lama a fost desemnat ca atare în 1936, atunci când, la vârsta de doi ani, a recunoscut mai multe obiecte care i-au aparţinut predecesorului său.
Editor : A.P.