Danemarca anunță o scurgere „periculoasă” de gaze din conducta Nord Stream 2

Data publicării:
turbina nord stream
Foto: Profimedia Images

Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a suferit o scurgere „periculoasă” de gaze în Marea Baltică, au anunțat luni operatorul gazoductului și autoritățile daneze.

Operatorul Nord Stream 2 a confirmat că a fost detectată o scurgere la sud-est de insula daneză Bornholm, în Marea Baltică.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 a declarat că a fost detectată o pierdere de presiune într-un tub luni dimineața devreme, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate, a relatat agenția de presă dpa, potrivit Sky News.

Acesta a adăugat că, deși conducta nu este folosită pentru a importa gaze, ea este încă plină.

Gazoductul a fost unul dintre punctele fierbinți în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre Europa și Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina, care a afectat marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Conducta era deja finalizată când cancelarul german Olaf Scholz a suspendat certificarea Nord Stream 2 în ajunul războiului din Ucraina, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Germania a fost puternic dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia, dar, de când Moscova a lansat războiul din Ucraina, a încercat să caute alte surse de energie.

Scurgerea survine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, care va aduce gaze norvegiene prin Danemarca până în Polonia.

Gazul norvegian are un rol important în înlocuirea gazului rusesc.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri