David Cameron cere o „garanție absolută” că agenția ONU pentru palestinieni nu va mai angaja teroriști

Data publicării:
David Cameron
Ministrul britanic de externe, David Cameron. Foto: Profimedia Images

Regatul unit vrea „o garanţie absolută” că Agenţia ONU de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) nu va angaja persoane care sunt dispuse să atace Israelul, a afirmat, miercuri, la Sofia, ministrul de externe britanic, David Cameron, relatează Reuters.

La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat mai mulţi angajaţi ai UNRWA de participare la atacul comis de Hamas pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA. Ulterior, şi Marea Britanie a anunţat o „pauză temporară” în finanţarea UNRWA.

Donatori precum Marea Britanie şi SUA au transmis că nu-şi vor relua sprijinul pentru UNRWA decât după încheierea investigaţiei interne desfăşurate de ONU. Un raport preliminar al acestei anchete este aşteptat în câteva săptămâni.

„Ceea ce aşteptăm este o garanţie absolută că acest lucru nu se poate întâmpla din nou. Se pare că oameni care lucrau pentru UNRWA au luat parte la atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului. Acest lucru este inacceptabil. De aceea ne-am întrerupt finanţarea şi au loc aceste revizuiri, pe care trebuie să le efectuăm rapid întrucât numeroşi angajaţi ai UNRWA fac o muncă absolut vitală în Gaza, unde ei sunt singura reţea de distribuire a ajutorului de care oamenii de acolo au atât de mare nevoie”, a declarat Cameron în timpul unei vizite în Bulgaria.

Aproape întreaga populaţie civilă din Fâşia Gaza se bazează pe UNRWA pentru acoperirea cererii de alimente, apă şi medicamente.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri