De ce a fost Armenia abandonată de Putin. Soloviov: „Unde a fost armata armeană? Se antrena cu americanii”

Data actualizării: Data publicării:
Nikol Pașinian și Vladimir Putin
De zeci de ani, Armenia și-a pus speranțele în Rusia ca unic garant al securității în zonă, dar în ultimul timp a devenit tot mai nemulțumită de ineficiența trupelor rusești de menținere a păcii staționate în Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia Images

Criza din Nagorno-Karabah a venit într-un moment în care relația dintre doi aliați istorici, Armenia și Rusia, s-a deteriorat drastic, amplificată fiind și de comentariile uneori incendiare ale unor figuri importante de la Moscova, scrie CNN.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian și alți oficiali de la Erevan au acuzat Rusia că nu și-a respectat angajamentele de securitate pe care le avea față de Armenia după ce forțele azere au lansat așa-numite operațiuni „anti-teroriste” împotriva comunității persoanelor de etnie armeană din Nagorno-Karabah, înainte de armistițiul la care s-a ajuns miercuri.

Pașinian a criticat Rusia pentru că nu l-a alertat despre planurile militare ale Azerbaidjanului, spunând că este „ciudat și derutant” ca guvernul lui să nu primească „nicio informație de la partenerii noștri din Rusia despre operațiune”.

Armenia și-a pus speranțele de zeci de ani în Rusia ca unic garant al securității, dar în ultimul timp a devenit tot mai nemulțumită de ineficiența trupelor rusești de menținere a păcii staționate în Nagorno-Karabah, demonstrată din nou în timpul evenimentelor violente de marți.

Rusia, la rândul ei, s-a arătat iritată de încercările Armeniei de a forma noi parteneriate internaționale. Cel mai recent exemplu a fost organizarea de exerciții militare comune cu Statele Unite.

Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a acuzat trupele ruse de menținere a păcii că nu au protejat Nagorno-Karabah în fața agresiunii azere, potrivit Armenpress.

Kremlinul a respins criticile Armeniei: „Astfel de acuzații împotriva noastră sunt nefondate”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Pașinian: „Noi nu suntem aliatul Rusiei în războiul cu Ucraina”

Relațiile dintre Moscova și Erevan s-au răcit de ceva timp, dar în special în ultimele săptămâni. Armenia a trimis pentru prima dată ajutoare umanitare în Ucraina luna aceasta, soția lui Pașinian, Anna Hakobian, mergând într-o vizită oficială la Kiev.

„Noi nu suntem aliatul Rusiei în războiul cu Ucraina”, a spus Pașinian într-un interviu în luna iunie. „Iar sentimentul nostru față de acel război, de acel conflict, este unul de neliniște pentru că ne afectează direct toate relațiile.”

Comentatorii și politicienii din Rusia au criticat liderii armeni și, uneori, i-au ridiculizat pentru că nu pot să îi protejeze pe armenii din afara granițelor și că se așteaptă mereu ca trupele ruse să apere Nagorno-Karabah atunci când Erevan nu este în stare.

Armenia Putin CSTO Summit
Relațiile dintre Moscova și Erevan s-au răcit de ceva timp, dar în special în ultimele săptămâni. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, este unul dintre cei mai înverșunați critici ai oficialilor armeni și ai lui Pașinian. „El a pierdut un război, dar în mod ciudat a rămas la putere. Apoi, a decis să arunce vina pentru înfrângerea lui lipsită de talent pe Rusia. Apoi a refuzat o bucată de teritoriu din propria lui țară. Apoi a decis să flirteze cu NATO. Ghici ce soartă îl așteaptă.”

Redactorul-șef al televiziunii de stat RT, Margarita Simonian, a scris pe Twitter: „Karabah. Tragic, fără speranță și previzibil. Autoritățile armene au predat altarul armean cu propriile lor mâini... soarta lui Iuda nu este de invidiat.”

„Armeanul care a ajuns la putere cu sloganuri anti-rusești este un trădător prin definiție. Un trădător al intereselor armene, nu rusești. Rusia se va descurca fără Armenia. Armenia fără Rusia – nu”, a mai scris Simonian pe Telegram după protestele de la Erevan.

Soloviov: „Ei vor ca vreun Ivan din Rusia să meargă și să moară în locul lor”

Propagandistul principal al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a criticat și el guvernul lui Pașinian: „Mizeria care strigă ceva împotriva lui Lavrov sau Putin – de ce nu vor să meargă și să moară pentru Karabah, acolo unde armenii au trăit dintotdeauna?... Nu, ei vor ca vreun Ivan din Rusia să meargă și să moară în locul lor.”

„Unde a fost armata armeană? Ea se antrenează cu americanii. Așadar, cum v-au ajutat americanii?” a mai spus Soloviov.

Meduza, un proiect mediatic independent din Rusia, a spus că a obținut un document de îndrumare emis de Kremlin și trimis posturilor media de stat marți în care le recomanda să dea vina pe Armenia și țările occidentale, nu pe Azerbaidjan, pentru agravarea conflictului din Nagorno-Karabah.

Potrivit documentului, Kremlinul a argumentat că „liderii armeni au recunoscut suveranitatea Azerbaidjanului asupra Karabah”, dar că Pașinian a fost împins spre adoptarea unei poziții mai radicale de partenerii din Occident „care ar trebui să împartă vina împreună cu el pentru consecințe”.

În timp ce atenția Rusiei este distrasă de războiul tot mai catastrofal din Ucraina, Armenia se teme că soldații lui Putin vor fi tot mai puțin dispuși și capabili să asigure pacea în Caucaz. Premierul armean a declarat într-un interviu pentru Politico de săptămâna trecută că misiunea de menținere a păcii a eșuat.

„Ca rezultat al evenimentelor din Ucraina, capacitățile Rusiei s-au schimbat”, a spus Pașinian, care a recunoscut că Moscova încearcă să evite să supere Azerbaidjanul și Turcia, aliatul apropiat al azerilor.

„Rusia va abandona Armenia, nu va lupta acolo, nu este un partener pentru nicio țară”, a spus și Olexii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit Politico. „Toate promisiunile pe care Rusia le-a făcut față de Armenia nu au acum nicio valoare și o va lăsa singură cu această problemă.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri