De pe Wall Street la Riad: Bancherul născut la Kiev care a jucat un rol esențial în organizarea discuțiilor SUA-Rusia

Data publicării:
Kirill Dmitriev / Colaj cu Ekaterina Tihonova și Natalia Popova
Kirill Dmitriev are relații apropiate cu familia lui Putin, inclusiv prin soția sa, Natalia Popova (dreapta), considerată mâna dreaptă a Ekaterinei Tihonova (mijloc), fiica cea mică a lui Putin. Colaj foto: Profimedia Images

Rolul neoficial al șefului Fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, în relațiile Moscovei cu țările arabe și prietenia sa de lungă durată cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au fost esențiale pentru organizarea discuțiilor de la Riad de săptămâna trecută dintre negociatorii ruși și cei americani, au dezvăluit chiar membri ai delegației de la Washington, potrivit Financial Times.

Dmitriev, care a studiat în America la universitățile Standford și Harvard și a lucrat ca bancher de investiții pentru Goldman Sachs, nu avea niciun rol diplomatic oficial atunci când au avut loc discuțiile dintre SUA și Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina. Prezența sa într-o delegație din care făcea parte și ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost una surprinzătoare.

Fostul bancher a rămas conectat la lumea finanțelor internaționale, în timp ce și-a format legături tot mai strânse cu Kremlinul. Dmitriev lucrează îndeaproape cu fondurile suverane din Orientul Mijlociu și este în contact cu persoane cheie din anturajul lui Donald Trump.

„Am fost contactați de cineva din Rusia pe care îl cunoști: Kirill”, i-a spus Steve Witkoff, membru al delegației americane, ginerelui lui Trump, Jared Kushner, în cadrul unui eveniment public organizat după negocierile de la Riad. Întâlnirea „a fost, în mare parte, orchestrată de Alteța Sa Mohammed bin Salman”, a mai spus Witkoff.

Dmitriev nu a confirmat rolul pe care l-a jucat în organizarea discuțiilor, spunând că „rolul cheie aici îl joacă președinții [Trump și Putin] și instrucțiunile lor foarte clare”.

Asigurările primite din partea Arabiei Saudite au dus la organizarea vizitei lui Witkoff în Rusia la începutul lunii februarie și la eliberarea deținutului american Marc Fogel. „Ne-au asigurat că este adevărat, că Kirill are o autoritate reală și că ceea ce spune se poate întâmpla”, a spus Witkoff.

La finalul săptămânii trecute, Dmitriev a fost numit de Putin în funcția de reprezentant special pentru investiții și cooperare economică cu țările străine.

Russian President Vladimir Putin, holds a face to face meeting with the Direct Investment Fund CEO Kirill Dmitriev, right, at the Novo-Ogaryovo state residence June 5, 2020 outside Moscow, Russia.
După negocierile dintre SUA și Rusia organizate în Arabia Saudită, Putin i-a acordat lui Dmitriev rolul de reprezentant special pentru investiții și cooperare economică cu țările străine. Foto: Profimedia Images

Dmitriev, cea mai importantă piesă în relația Rusiei cu Arabia Saudită. „Îi cunoaște pe șeici, știe cine are câți bani și ce interese”

Născut la Kiev în 1975, Dmitriev a lucrat în cea mai mare parte a anilor 2000' la Delta Private Equity la Moscova, o ramură a unui fond de investiții creat de guvernul Statelor Unite pentru a facilita investițiile private din SUA în Rusia.

Însă, anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și seria lungă de sancțiuni impuse împotriva Moscovei au dus la răcirea relațiilor. Mai mulți miliardari de pe Wall Street și manageri de active cu renume au renunțat la rolurile lor consultative din cadrul Fondului rus de investiții directe (RDIF).

Atenția s-a mutat înspre alte piețe, iar Dmitriev s-a implicat tot mai des în afacerile Moscovei cu țările arabe, inclusiv atunci când au avut loc negocierile privind plafonarea prețurilor la petrol prin Opec+.

„El era mereu numărul unu” în afacerile, dar și relațiile diplomatice cu Arabia Saudită, a dezvăluit un fost angajat al RDIF.

Dmitriev „a jucat un rol important ca intermediar cu diferiți jucători din monarhiile din Golful Persic”, a explicat Alexandra Prokopenko, expertă de la institutul Carnegie. „Îi cunoaște pe șeici, știe cine are câți bani și ce interese.”

Șeful RDIF s-a implicat și în negocierile secrete privind eliberarea lui Michael Calvey, un important investitor american în Rusia, după ce a fost arestat la Moscova și condamnat pentru fraudă.

Working visit of Russian President Vladimir Putin to the Republic of Crimea.
Natalia Popova, soția lui Kirill Dmitriev, este un fost fotomodel care lucrează acum pentru o fundație deținută de fiica cea mică a lui Putin, Ekaterina Tihonova. Foto: Profimedia Images

Relații apropiate cu familia lui Putin. Dmitriev: „Rusia este deschisă” la noi afaceri cu SUA

Dmitriev s-a folosit de legăturile sale cu persoane importante din Emiratele Arabe Unite, o țară care investește în RDIF, pentru a-și crea relații cu membri ai primei administrații Trump, potrivit investigației desfășurate de consilierul special al SUA, Robert Mueller, privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din America din 2016.

Dmitriev i-a informat pe negociatorii americani la Riad că firmele americane au pierdut 324 de miliarde de dolari din cauza retragerii de pe piața rusească.

Totuși, institutul de analiză KSE din cadrul Școlii de Economie de la Kiev a spus că firmele americane dețineau active rusești în valoare de doar 52 de miliarde de dolari înainte de declanșarea războiului din Ucraina în 2022.

Dmitriev are și relații apropiate cu membri ai familiei lui Putin. Soția lui, Natalia Popova, este în continuare directoarea adjunctă a Innopraktika, fundația de tehnologie a Ekaterinei Tihonova, fiica cea mică a lui Putin.

Dmitriev s-a numărat și printre membrii consiliului administrativ al unei mari companii de produse petrochimice conduse de fostul soț al Tihonovei. El a jucat un rol important și în dezvoltarea și promovarea vaccinului rusesc împotriva Covid-19.

Foști angajați ai RDIF au spus că, în timp ce Dmitriev își construia rețeaua sa în afara țării, în Rusia el era „un manager foarte dur” și un „perfecționist”.

„Toate ororile pe care le poți găsi în cărți despre viața stagiarilor pe Wall Street – noi am avut toate astea”, a povestit unul dintre angajați. „Oamenii erau epuizați... viața era grea.”

Dmitriev și-a deschis un nou cont de X (fostul Twitter), luni, pentru a marca noul său rol ca reprezentant special în echipa de negocieri: „Rusia este deschisă” la noi relații de afaceri cu SUA, a transmis Dmitriev.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...