Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, recunoaște o situație „dificilă” pe front

Data publicării:
pușilin
Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste autoproclamate Donețk. Foto: Profimedia Images

Unul dintre principalii lideri ai separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, Denis Puşilin, cel care conduce autoproclamata Republică Populară Donețk, a recunoscut luni o situaţie „dificilă” pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene, dar dă asigurări că forţele ruse „rezistă”, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Situaţia rămâne dificilă. Adversarul încearcă să distrugă infrastructurile critice şi civile”, a declarat Puşilin pentru postul de televiziune rus Rossia 24, menționând „bombardamente masive”.

Aceste declaraţii intervin după ce armata ucraineană a revendicat importante recuceriri teritoriale în ultimele zile în faţa trupelor Rusiei, în special în regiunea Harkov, în nord-est, dar şi în sud şi în est.

Denis Pușilin a informat de asemenea despre atacuri ucrainene asupra oraşului Liman, în est.

El spune că forţele ruse şi cele proruse „rezistă”, iar situaţia, chiar dacă „dificilă”, rămâne „sub control”, ba mai mult, forțele Moscovei „avansează în unele zone”. Liderul separatist nu a specificat însă care sunt aceste zone.

Sâmbătă, surse media ucrainene susțineau că Denis Pușilin ar fi părăsit regiunea în fața contraofensivei fulgerătoare a armatei ucrainene. Site-ul televiziunii Kanal 24, cel care a dat știrea, cita surse din serviciile ucrainene de informații.  Sâmbătă dimineață, Pușilin postase o înregistrare video în care se deplasa cu mașina într-o direcție necunoscută. El declara că „rămâne în contact”cu administrația de ocupație. 

Armata ucraineană a anunţat iniţial o contraofensivă în sud, dar în cursul săptămânii trecute a trecut la o contraofensivă fulger în regiunea Harkov, luându-i prin surprindere pe ruși și forţându-i să se retragă spre alte poziţii. Luni, forţele ruse au afirmat că au bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk şi Izium.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri