Detalii despre întâlnirea Putin - Kim Jong Un: Liderul nord-coreean ar putea merge pe o rută diferită în Rusia faţă de ultima vizită

Data publicării:
Kim Jong-un dă mâna cu Vladimir Putin
Dictatorii nord-coreean și rus, la o întâlnire din 2021. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS) crede că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar putea opta pentru o „rută diferită” faţă de cea folosită anterior pentru a vizita Rusia în vederea unui presupus summit cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat joi un parlamentar sud-coreean, citat de EFE, potrivit Agerpres. 

Deputatul Partidului Puterii Poporului (PPP, conservator), Yoo Sang-bum, a spus că directorul NIS, Kim Kyou-hyun, a declarat în faţa comisiei parlamentare de informaţii că „aşa cum a scris New York Times, există posibilitatea ca Kim Jong Un să efectueze o vizită surpriză (în Rusia), optând pentru o rută diferită decât cea preconizată”.

New York Times a avansat luni posibilitatea ca Putin şi Kim să se întâlnească săptămâna viitoare la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a parafa, printre altele, un schimb de armament, tehnologie aerospaţială şi militară.

Concret, Putin ar dori ca Phenianul să vândă Rusiei artilerie şi rachete antitanc, pe care Moscova le-ar putea folosi în Ucraina, în timp ce Coreea de Nord ar căuta tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, precum şi ajutor alimentar.

Kim a vizitat deja Vladivostok în aprilie 2019, unde a avut un summit cu Putin. Cu acea ocazie, el a ajuns în oraş cu trenul său privat, care a traversat punctul de trecere a frontierei dintre Primorski Krai şi nord-estul Coreei de Nord.

Prin urmare, este posibil ca liderul de la Phenian să zboare spre Vladivostok, oraş unde ar putea ajunge de asemenea pe cale rutieră sau maritimă.

În timpul întâlnirii cu Comisia pentru Informaţii, Kim Kyou-hyun a mai spus că NIS monitorizează îndeaproape posibilitatea realizării acestei vizite şi împărtăşeşte informaţii cu alte agenţii de spionaj, având în vedere impactul internaţional pe care l-ar avea un summit între Kim şi Putin.

După eşecul negocierilor cu Statele Unite asupra dezarmării, în 2019, Coreea de Nord a afişat o apropiere crescândă de China şi Rusia, care pare a se consolida şi mai mult în ultimele luni, pe fondul polarizării tot mai mari la care contribuie războiul din Ucraina, în timp ce Washingtonul, Seulul şi Tokyo îşi strâng la rândul lor cooperarea.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ITP obligatoriu la 6 luni pentru anumite mașini: când se impune și ce activități vizează noua lege din România
Digi FM
“A ieșit la atac când s-a văzut cu sacii în căruță”. Reacția unor profesori după discursul tranșant al șefei...
Pro FM
Rochie mulată și decupată pe tot abdomenul, atitudine de milioane. Alexandra Stan e stăpână pe propria...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Parodii virale ale influencerilor pe tema alegerilor: „Ca primarul - a furat, dar a si făcut"
Newsweek
SUA desfășoară forțele nucleare. Rusia trimite în Cuba fregată cu Zircon. O nouă criză a rechetelor?
Digi FM
Pepe, nuntă pe malul lacului, în ziua în care fiul lui a împlinit 2 ani. Cununie religioasă în aer liber...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Câți bani a câștigat Tom Hanks pentru rolul din „Forrest Gump” datorită unei clauze de geniu din contract
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...