Exclusiv Detalii din culisele încoronării Regelui Charles. Prințul român Christopher Ghika conduce organizarea evenimentului istoric

Data actualizării: Data publicării:
Prințul român Christopher Ghika
Prințul român Christopher Ghika conduce organizarea încoronării Regelui Charles al III-lea. Foto: Profimedia Images

Generalul Christopher Ghika este urmaşul familiei istorice române cu acelaşi nume şi conduce Divizia Casei Regale, adică este comandantul trupelor personale ale suveranului britanic. Toate ceremoniile de stat din Regatul Unit sunt responsabilitatea lui şi, pe 6 mai, are în faţă un eveniment istoric: Ziua Încoronării Regelui Charles al III-lea. În mijlocul repetiţiilor pentru această zi memorabilă, şi-a făcut timp să discute în exclusivitate cu Cristina Cileacu la Digi24 despre datoria de a servi monarhia britanică.

Cristina Cileacu: Dle General-maior Ghika, vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu pentru Digi24, România.

Christopher Ghika: Cu plăcere, este o plăcere să vorbesc cu tine în această dimineață.

Cristina Cileacu: Divizia Casei Regale sub comanda dvs a trecut prin două momente istorice foarte importante, înmormântarea reginei Elisabeta II și Ziua Încoronării pentru Regele Charles III. Care este impactul emoțional asupra dvs și a trupelor care participă la aceste evenimente încărcate? Aveți ceva timp să vă gândiți la importanța evenimentului sau doar vă faceţi datoria?

Christopher Ghika: Nu, cred că este mai mult decât o datorie. Este o datorie, desigur, dar cred că pentru noi toți cei care avem ocazia să fim la paradă, este un privilegiu pentru că ne permite să subliniem și să demonstrăm loialitatea noastră față de Rege, aceasta este o parte fundamentală a etosului Diviziei Casei Regale, dar și o oportunitate de a ne demonstra profesionalismul și angajamentul tuturor celor din Divizia Casei Regale, dar și din serviciile armate.

Cristina Cileacu: Divizia Casei Regale și dvs. sunteți în mijlocul evenimentelor de fiecare dată când este un ceremonial de stat în Regatul Unit. Trebuie să vă întreb, cât de mare este presiunea când știți că întreaga lume vă urmărește?

Christopher Ghika: Cred că este o anumită presiune, sigur că este înainte de evenimente de genul acesta, dar acestea sunt extrem de bine planificate, le-am repetat și astfel, în acest sens sunt ca orice altă operațiune militară pe care o desfășurăm în altă parte. Și cred că, pentru că suntem soldați cu rol dublu, soldații care vor fi la paradă în weekend au servit și în Irak și Kenya, în Africa, în Afganistan, în teatrele de operaţii din întreaga lume. Și asta oferă, cred, profesionalism, angajament și autodisciplină, care ajută să facem față enormității ocaziei.

Cristina Cileacu: Dvs aţi servit în zone de război și acum sunteţi responsabil de protocolul regal. După cum ați spus, principiile unei misiuni militare sunt aceleași. Dar la nivel personal, ce este mai dificil pentru dvs: să fiţi în Afganistan și să vă ocupaţi de ISIS sau să fiţi la Londra și să vă ocupaţi de protocolul regal?

Christopher Ghika: Cred că ambele sunt provocatoare și nu cred că s-ar putea spune că una este mai dificilă decât celălaltă. Ambele reprezintă provocări. Dar, ca orice provocare se abordează cu o echipă fantastică și prin autodisciplină, angajament și profesionalism. Și sunt foarte norocos să fac parte dintr-o echipă care livrează aceste evenimente semnificative, în același mod în care am avut norocul să fac parte dintr-o echipă uimitoare din Irak și Afganistan.

Cristina Cileacu: Acum aţi spus că sunteţi în mijlocul repetițiilor pentru Ziua Încoronării și bineînțeles că sunteţi destul de ocupat. Care este cea mai dificilă parte a acestui eveniment?

Christopher Ghika: Repetiţiile sunt foarte importante, pentru că fiecare dintre grupurile din Armată, Marină și Forțele Aeriene repetă în propria lor cazarmă, timp de mai multe săptămâni. Dar repetițiile sunt pentru momentul când reușim să-i aducem pe toți să repete împreună. Și, desigur, este un număr semnificativ, sunt mii de soldați, marinari și aviatori care sunt implicaţi în paradă. Și avem doar câteva ocazii să îi reunim în repetiție. Deci este absolut elementul cheie. Și am făcut una deja duminică, pe o pistă de aterizare a Forţelor Aeriene Regale. Apoi, în seara asta îi vom aduce pe toţi pe străzile Londrei ca să repete. Deci, extrem de important.

Cristina Cileacu: Și cât de greu este să menții standardul, pentru că ceremoniile britanice sunt de obicei urmărite de publicul din întreaga lume și pot doar să presupun că nu este atât de ușor.

Christopher Ghika: Nu, este multă muncă grea. Ceremonialul pe care îl pregătim pentru Familia Regală, pentru Rege în acest caz, necesită o cantitate semnificativă de muncă grea. Dar este o mândrie uriașă în generarea unui standard atât de ridicat. Așa că toți cei de la paradă sunt dedicați standardelor înalte. Și aceste standarde înalte fac ca ceremonialul să fie renumit în lume. Deci, răspunsul direct la întrebarea ta este că include multă muncă grea, dar este și mândrie. Nimeni nu vrea să facă altceva decât ce este cel mai bine.

Cristina Cileacu: Discutați și cu Regele detaliile Încoronării sale?

Christopher Ghika: Am avut câteva discuții cu Regele în ultimele luni, da.

Cristina Cileacu: Regele Charles III are o afinitate pentru România, ne vizitează destul de mult. Sunteţi membrul britanic al unei familii româneşti istorice şi acum sunteţi responsabil de trupele Regelui. Mai aveţi legături cu România?

Christopher Ghika: Da, desigur, avem o parte din familie încă în România, venim să vizităm des Mogoşoaia, Posada, Comăneşti. Deci, da, avem legături puternice şi, desigur, este locul de unde vine familia și asta este important pentru noi.

Cristina Cileacu: Şi vorbiţi limba română sau nu?

Christopher Ghika: Din păcate, nu. Tatăl meu și sora mea vorbesc puţină română, dar eu nu, din păcate.

Cristina Cileacu: Dle General Christopher Ghika, vă mulțumesc foarte mult și aveți o Zi a Încoronării reuşită.

Christopher Ghika: Mulțumesc foarte mult, a fost o plăcere să vorbesc cu tine.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...