"Doi necunoscuți au bătut la ușă. Au spus că predic lucruri rele". Dezvăluirile unor preoți ruși care i-au sfidat pe Putin și Kirill

Data publicării:
preot ortodox cu o cruce in mana
Rușii încearcă să șantajeze membrii bisericilor. FOTO: Profimedia Images

Luna aceasta se împlinesc doi ani de când Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina. Dar acum, Rusia se confruntă la ea acasă cu o rezistență tot mai mare împotriva războiului. La Moscova, soțiile și rudele soldaților au protestat și cer întoarcerea de pe front a celor dragi. Zeci de mii de bărbați au fost recrutați cu forța, în timpul mobilizării parțiale din 2022. În timpul protestelor, 27 de persoane au fost reținute de poliție, inclusiv jurnaliști străini. Asemenea demonstrații nu sunt deloc un lucru pe care președintele Putin îl apreciază. Este în funcție din 2000 și se așteaptă să câștige inclusiv alegerile din acest an. Deloc surprinzător, războiul va fi un subiect important. Dar cei care critică invazia din Ucraina își pun viața în pericol. Mulți au fost nevoiți să fugă din țară. Chiar și preoții care îndrăznesc să ia atitudine sunt într-o poziție dificilă. Jurnaliștii Deutsche Welle au stat de vorbă cu doi dintre ei - unul din Estonia, celălalt din Rusia. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30. 

Lăcașurile de cult sunt în această perioadă sub o atentă supraveghere în Rusia. În special cele protestante, care aici sunt denumite biserici occidentale. Clerul care predică pacea și pune la îndoială războiul simte presiunea.

Inclusiv pastorul Albert Ratkin din Kaluga. El a fost vizitat de poliție acum șase luni. Biserica sa a fost percheziționată, iar el a fost reținut pentru scurt timp... oficial în calitate de martor într-un proces împotriva unui alt pastor.

Albert Ratkin, pastor protestant: "Timp de șase ore, polițiștii au întors totul cu susul în jos și m-au amenințat. Probabil pentru că îmi exprimam public opiniile. În calitate de cleric, am propriul meu canal de YouTube numit Vedere din cer, despre probleme religioase și politice. Diverse persoane se exprimă acolo, inclusiv membri ai opoziției. Mi-a fost clar că interogatoriul a avut mai mult de-a face cu acest lucru."

Ratkin a fost norocos. În calitate de martor, a fost eliberat după câteva ore. Colegul său - prezentat aici în stânga - a fost acuzat că a răspândit dezinformări despre armata rusă, într-un mesaj critic. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Albert Ratkin, pastor protestant: "Aproape nimeni nu îndrăznește să vorbească. Cei mai mulți se tem și pur și simplu tac. Eu nu-i judec. Dar sunt uimit de cât de repede pot fi manipulați oamenii prin intermediul propagandei de la televizor."

Pe străzile din Kaluga, simbolurile propagandei de război, precum litera Z, sunt omniprezente. E la fel în toată Rusia. Cei care nu pot suporta acest lucru fug în străinătate, de exemplu în Tallinn, capitala Estoniei. Pastorul protestant Pavel Zaiakin din Novosibirsk trăiește aici de aproape doi ani.

De două ori pe săptămână, el oficiază slujbe pentru credincioșii vorbitori de limbă rusă în subsolul acestei clădiri de birouri de la marginea orașului. Aici, în Estonia, poate predica liber, spre deosebire de fosta sa parohie din Siberia. Pastorul Pavel ne spune că atunci când a condamnat războiul în timpul unei slujbe acolo, serviciile secrete i-au făcut o vizită.

Pavel Zaiakin, fost pastor în Novosibirsk: "Doi necunoscuți au bătut la ușă. I-am întrebat de ce au venit și mi-au spus că ar vrea să avem o discuție preventivă. Au spus că predic lucruri rele. Și m-au întrebat dacă am auzit de o nouă lege, că pedepsele cu închisoarea sunt de la 3 la 7 ani, și ce aș prefera."

Pavel Zaiakin n-a stat pe gânduri. Și-a făcut imediat bagajele. El explică faptul că unii pastori din Rusia nu vorbesc despre război de teamă că vor fi persecutați. Dar el nu se poate cenzura și apoi să mai aibă conștiința împăcată.

Pavel Zaiakin, fost pastor în Novosibirsk: "Am vorbit deschis despre modul în care țara noastră a invadat Ucraina. Pentru că încalcă legea lui Dumnezeu. Nu putem închide ochii la nelegiuirea care se desfășoară în fața noastră."

În Rusia, mai puțin de un procent din populație e protestantă. Cei mai mulți - aproximativ 75% - sunt creștini ortodocși. În principiu, această biserică se opune și ea războiului. Dar unii membri ai clerului îl susțin.

Liderul lor spiritual, patriarhul Kirill, a declarat că invadarea ilegală a Ucrainei este autoapărare.

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse: "Nu vrem să luptăm împotriva nimănui. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni."

Patriarhul Kirill susține că soldații ruși care luptă în Ucraina nu-și fac decât datoria.

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse: "Dacă cineva moare în timp ce își îndeplinește datoria militară, atunci face fără îndoială o faptă egală cu un sacrificiu. El se sacrifică pentru alții. Și, prin urmare, noi credem că acest sacrificiu spală toate păcatele pe care le-a comis acel om."

Membrii clerului care nu împărtășesc acest punct de vedere își pierd adesea pozițiile în Biserică sau sunt ei înșiși persecutați. Iar acest lucru îi determină și pe preoții ortodocși ruși să fugă în străinătate.

Albert Ratkin, pastorul baptist din Kaluga, rămâne aici. Deocamdată. Dar, în urma raidului poliției de acum aproximativ 6 luni, simte o presiune tot mai mare.

Albert Ratkin, pastor protestant: "Poliția vine în mod regulat la bisericile noastre. Mulți disidenți sunt în închisoare. La fel și membri ai opoziției politice. Cu toate acestea, trebuie să rămânem fideli conștiinței noastre. Nu-mi pot imagina să trăiesc altfel sau să tac în legătură cu ceea ce se întâmplă. Nu pot face asta."

Pastorul Ratkin consideră că sunt doar două opțiuni: să rămână în congregația sa și să facă față presiunii sau să plece din Rusia.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri