Live Text Două luni de război. Ucraina propune rușilor negocieri în Mariupol, lângă combinatul Azovstal

Data actualizării: Data publicării:
biserica din harkov cu masina lovita de bombe
Ucrainenii au sărbătorit Paștele sub amenințarea bombardamentelor rusești Foto: Profimedia
Din articol
Bellingcat: Bulgaria trimite muniție Ucrainei printr-un stat terț. Un avion Antonov a aterizat la Sofia Ucraina propune Rusiei convorbiri la Mariupol, în apropiere de complexul metalurgic Azovstal Imagini din satelit arată locul din Marea Neagră unde s-ar fi scufundat crucișătorul „Moscova” Una dintre cele mai vechi edituri din Rusia este obligată să șteargă toate mențiunile privind Ucraina din manualele școlare (presă) Ministrul austriac de externe: Ucraina nu ar trebui să intre în UE Niciun coridor umanitar duminică în Mariupol (vicepremier) Mesajul de Paşte al luptătorilor din batalionul Azov OSCE anunță că o parte dintre observatorii săi din Donețk și Lugansk au fost reţinuți Discuție Zelenski - Erdogan despre Mariupol Rușii bogați renunță la cabanele luxoase din Elveția și Franța Rusia desfăşoară noi rachete Iskander în apropiere graniţei cu Ucraina Ambasadorul Rusiei în SUA: „În esență, ambasada este blocată” Ucraina cere aparatură de măsurare a radiaţiilor Primarul din Melitopol: Putin vrea „să omoare toată națiunea ucraineană” BBC: Logica cinică a Rusiei din spatele atacului cu rachete de la Odesa Putin, la slujba de Paște, după ce a refuzat un armistițiu Pentagon: Ucraina câștigă bătălia Zelenski: „Nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate” Ucraina cere un „armistițiu real” în Mariupol Ucraina a respins cu succes numeroase asalturi rusești în Donbas Cum s-a transformat Moscova după începerea războiului Bebeluș de 3 luni, ucis la Odesa Raport: Rusia vrea să-i înfometeze pe apărătorii de la fabrica Azovstal Opt oameni au fost uciși în regiunea Lugansk Refugiată din Ucraina: „Nu pot exprima în cuvinte ce simt. E imposibil” Armata ucraineană spune că a doborât 3 avioane rusești Joe Biden: Vladimir Putin nu va reuși niciodată să domine toată Ucraina Polonia a furnizat Ucrainei arme de 1,6 miliarde de dolari Slujbă de Înviere sub amenințarea bombardamentelor  OSCE lucrează pentru eliberarea unor angajaţi luaţi ostatici în estul Ucrainei Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a treia lună Șeful diplomației americane și ministrul apărării din SUA merg în Ucraina

Învierea Domnului sub amenințarea bombelor. Așa au celebrat ucrainenii slujba de Paște anul acesta, la două luni după ce Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina. De teama unor bombardamente nocturne care ar fi putut ținti bisericile, oficialii de la Kiev i-au sfătuit pe credincioși să asculte slujbele online și să nu vină în număr mare la lăcașurile de cult. Atacurile trupelor ruse nu au încetat nici în noaptea de Înviere.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

harta ucraina 24 aprilie
Situația frontului în Ucraina, 24 aprilie. Sursă: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Inmormântarea unor civili ucraineni uciși la Borodianka. Foto: Profimedia
Inmormântarea unor civili ucraineni uciși la Borodianka. Foto: Profimedia

Bellingcat: Bulgaria trimite muniție Ucrainei printr-un stat terț. Un avion Antonov a aterizat la Sofia

ACTUALIZARE 23:00 Jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev, de la site-ul Bellingcat, arată pe un site care monitorizează zborurile că un avion ucrainean Antonov a aterizat în Sofia, capitala Bulgariei, referindu-se la o posibilă furnizare de muniție de către statul bulgar pentru Kiev.

Grozev scrie pe Twitter că „Bulgaria a trimis în secret muniție Ucrainei printr-un «stat terț»” ca modalitate de „a preveni dezintegrarea” coaliției de guvernare din țară, care include partidul socialist pro-rus. Grozev spune că socialiștii se opun exporturilor de arme către Ucraina.

Potrivit acestuia, Bulgaria „are foarte importantele cartușe de mare calibru (152) în cantități care pot sprijini apărarea Ucrainei luni de zile. Însă stocurile secrete pot obține Ucrainei doar o victorie scurtă, așa că Ucraina a făcut presiuni pentru vânzări oficiale. Poate a funcționat”.

„Este vorba de stocurile Bulgariei de cartușe îmbunătățite de 152 de mm (și 122 de mm)”, a mai notat acesta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Joi, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a făcut un apel către Bulgaria, care este membră NATO și UE, să ajute militar Ucraina, notează The Guardian.

„Cea mai bună cale de a aduce mai aproape pacea astăzi este să fiți alături de Ucraina”, a declarat Kuleba în fața parlamentului bulgar.

Ucraina propune Rusiei convorbiri la Mariupol, în apropiere de complexul metalurgic Azovstal

ACTUALIZARE 22:00 Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol (sud-est), unde s-au refugiat luptători şi civili ucraineni în acest oraş aflat în mare parte sub control rus, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că „aşteaptă răspunsul„ din partea delegaţiei ruse.

Kievul a indicat duminică mai devreme că forţele ruse au continuat să bombardeze oraşul de la Marea Azov, care este asediat de la începutul lunii martie de armata rusă, şi în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

Imagini din satelit arată locul din Marea Neagră unde s-ar fi scufundat crucișătorul „Moscova”

ACTUALIZARE 19:02 Imagini radar preluate din satelit arată locul unde crucișătorul „Moscova” s-ar fi scufundat în Marea Neagră, transmite site-ul ucrainean Nexta.

Locul a fost găsit cu ajutorul unui radar satelitar care analizează poluarea mării (combustibili și scurgeri de petrol) care acoperă suprafața mării deasupra locației unde s-a scufundat.

Una dintre cele mai vechi edituri din Rusia este obligată să șteargă toate mențiunile privind Ucraina din manualele școlare (presă)

ACTUALIZARE 18:36 Angajații Prosveșcienie (trad. Iluminarea), una dintre cele mai vechi edituri rusești de literatură educațională, sunt forțați să înlăture toate mențiunile privind Ucraina și Kiev din manualele școlare, scrie publicația ucraineană Pravda, care citează un site din Rusia interzis de Kremlin.

Doi angajați ai Prosveșcienie, au declarat pentru Mediazona, sub condiția anonimității, că sunt forțați să rescrie manualele de istorie pentru elevii ruși, dacă nu, își vor pierde locurile de muncă.

Ministrul austriac de externe: Ucraina nu ar trebui să intre în UE

ACTUALIZARE 17:49 Ucraina nu ar trebui să primească statutul de membru al UE, a spus ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg, săptămâna trecută, la un summit media european, conform publicației ucrainene Pravda, citată de Jerusalem Post.

Deși Schallenberg susține legături mai strânse între Europa și Ucraina, calitatea de membru deplin al UE nu este privită la fel, însă, pe de altă parte, el spune că alte căi ar trebui folosite. Aceasta ar include aderarea la zona economică a UE sau pur și simplu menținerea actualului status quo, relatează publicația austriacă Heute.

Niciun coridor umanitar duminică în Mariupol (vicepremier)

ACTUALIZARE 17:37 Niciun coridor umanitar nu a putut fi deschis duminică pentru evacuarea civililor din Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk, dând vina pe forțele ruse că nu opresc focul, potrivit Reuters.

Ea a spus că partea ucraineană va încerca din nou luni să deschidă un coridor pentru evacuarea din Mariupol.

Irina Veresciuk a făcut apel la secretarul general ONU, Antonio Guterres, care va merge la Moscova, înainte de a vizita Kievul săptămâna viitoare, să ceară o încetare a focului și deschiderea de coridoare umanitare din Mariupol.

„Despre asta ar trebui să vorbească Guterres la Moscova, dacă vrea să aibă discușii de pace”, a spus ea, potrivit Reuters.

Mesajul de Paşte al luptătorilor din batalionul Azov

ACTUALIZARE 17:13 Presa ucraineană a publicat un mesaj transmis de Paşte de adjunctul comandantului batalionului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar. Într-o înregistrare video, transmisă pe reţelele sociale, Palamar le-a mulţumit tuturor celor care au ajutat la evacuarea populaţiei civile din Mariupol, oraş aflat de două luni sub asediul forţelor ruse, şi şi-a exprimat speranţa că luptătorii ucraineni vor putea fi salvaţi.

azov
Ajunctul comandantului batalionulu Azov., căpitanul Sviatoslav Palamar. Foto: captură video Youtube/Ukrinform TV

OSCE anunță că o parte dintre observatorii săi din Donețk și Lugansk au fost reţinuți

ACTUALIZARE 16:53 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat „extrem de îngrijorată” duminică, după arestarea în Ucraina, în teritoriile separatiste pro-ruse, a unora dintre membrii misiunii sale.

Organizația afirmă că folosește „toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea lor”.

Discuție Zelenski - Erdogan despre Mariupol

ACTUALIZARE 16:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit azi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o zi înainte ca președintele Turciei să aibă consultpri cu Vladimir Putin, scrie Reuters.

Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a celor blocați în subteranele combinatului Azovstal, și a schimbului soldaților care sunt încercuiți la Azovstal.

Rușii bogați renunță la cabanele luxoase din Elveția și Franța

ACTUALIZARE 15:55 Cele mai luxoase cabane de schi din Elveția și Franța au ringuri de dans, piste de bowling și chiar cazinouri private. Sunt populare printre oligarhi și alți ruși bogați, care își permit costuri săptămânale de închiriere care pot ajunge și la un sfert de milion de dolari.

Tim Latimer, fondatorul și directorul Firefly Collection, un operator care închiriază cabane de lux în mai multe stațiuni exclusiviste, a spus că mulți dintre clienții lui ruși cer an an de an cele mai scumpe cabane, însă lucrurile s-au schimbat de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Business Insider.

Aerial View on Zermatt Valley and Matterhorn Peak at Dawn
Zermatt, Elveția Foto: Getty Images

Rusia desfăşoară noi rachete Iskander în apropiere graniţei cu Ucraina

ACTUALIZARE 15:36 Rusia a desfăşurat duminică rachete balistice cu rază mică de acţiune de tipul Iskander-M, la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene, informează Reuters.

„Inamicul şi-a mărit numărul trupelor în regiunea Belgorod prin transferarea şi concentrarea de noi unităţi”, se arată într-un comunicat al conducerii armatei ucrainene.

Ambasadorul Rusiei în SUA: „În esență, ambasada este blocată”

ACTUALIZARE 15:25 Funcționarea Ambasadei Rusiei la Washington este blocată, cu conturile bancare închise și funcționari care primesc amenințări, potrivit ambasadorului Anatoli Antonov, citat de agenția rusă de știri RIA, scrie Reuters.

„În esență, ambasada este blocată de entitți ale guvernului SUA. Conturile consulatelor noastre din Houston și New York au fost închise de Bank of America”, a declarat ambasadorul Antonov, potrivit RIA.

Ucraina cere aparatură de măsurare a radiaţiilor

ACTUALIZARE 14:56 Ucraina a solicitat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) o „listă completă cu echipamente” necesare operării centralelor sale nucleare, informează Reuters. În plus, senzorii instalaţi de AIEA la fosta centrală de la Cernobîl nu au mai transmis niciun fel de date de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Primarul din Melitopol: Putin vrea „să omoare toată națiunea ucraineană”

ACTUALIZARE 14:38 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost reținut de forțele ruse timp de cinci zile în martie, a declarat pentru CNN că orașul său se află într-o „situație foarte dificilă și periculoasă”.

Forțele ruse au ocupat Melitopol, în sud-estul Ucrainei, la câteva zile după declanșarea invaziei, dar în oraș au fost organizate mai multe proteste. Un nou primar a fost instalat în orașul aflat sub control militar rus, după ce Fedorov a fost răpit. El a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri.

Scopul președintelui rus Vladimir Puțin este „să ucidă toată națiunea ucraineană”, începând cu ocuparea orașelor, a spus Fedorov.

Primarul a adăugat că cetățenii Melitopolului nu pot primi ajutoare.

„Nu putem furniza ajutor umanitar. Nu putem furniza medicamente. Nu putem furniza servicii de urgență... De aceea este o situație foarte periculoasă”, a spus el.

BBC: Logica cinică a Rusiei din spatele atacului cu rachete de la Odesa

ACTUALIZARE 14:30 Atacul cu rachete de ieri asupra Odesei ar putea avea la bază o logică cinică a Rusiei, legată de controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei, arată BBC.

Două blocuri de locuințe au fost lovite, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, împreună cu mama și bunica lui.

Guvernul ucrainean a spus că uciderea micuței Kira și a celorlalte șapte victime este un act de teroare, menit să scadă voința oamenilor de a lupta.

Putin, la slujba de Paște, după ce a refuzat un armistițiu

ACTUALIZARE 14:02 Președintele rus Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, potrivit Kremlinului.

Putin a transmis un mesaj în care vorbește despre „înaltele idealuri și valori morale” care îi unesc pe creștinii ortodocși și despre „sentimentele luminoase” și „credința în triumful vieții”, pe care le trezește în oameni această sărbătoare.

Asta în condițiile în care, după două luni de război în Ucraina, Moscova a refuzat un armistițiu de Paște.

Russian President Putin attends Easter service in Moscow
Vladimir Putin la slujba de Înviere la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Foto: Kremlin.ru

Pentagon: Ucraina câștigă bătălia

ACTUALIZARE 13:36 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Ned Price, spune că Ucraina câștigă războiul, iar Rusia va suferi „o înfrângere strategică”, potrivit The Guardian.

„Ceea ce am văzut la partenerii noștri ucraineni este o victorie pe câmpul de luptă”, a spus Price.

„În acest moment, ei câștigă bătălia pentru Ucraina. Și chiar nu este o surpriză, pentru că luptă cu seriozitate, cu hotărâre, cu tenacitate – dar și cu asistență masivă de securitate oferită de Statele Unite și aproximativ 30 de țări din întreaga lume,” a adăugat el.

„Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia. Oricum și oricând se va întâmpla asta, suntem încrezători că așa va fi,a mai spus Price.

Price a amintit că SUA au anunțat săptămâna asta un nou ajutor de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

„Le oferim exact ceea ce au nevoie pentru acest nou tip de bătălie care va fi dusă în Donbas și în sud. Cu sprijinul nostru continuu, cu determinarea și tenacitatea de care au dat dovadă partenerii noștri ucraineni, sunt convins că vor fi învingători și acolo”, a spus el.

Zelenski: „Nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate”

ACTUALIZARE 12:35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat duminică, într-un mesaj difuzat de Paştele ortodox, că „răul” nu va putea distruge Ucraina şi s-a rugat pentru o „copilărie, tinereţe şi bătrâneţe fericite” pentru toţi copiii ucraineni.

„Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate”, a spus Zelenski, în mesajul video în care este arătat în faţa celebrei catedrale Sfânta Sofia din Kiev, la exact două luni după lansarea invaziei forţelor ruse.

„Dă-le fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului. (...) Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front”, a mai spus Zelenski, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina cere un „armistițiu real” în Mariupol

ACTUALIZARE 12:12 Forțele ruse continuă să bombardeze combinatul Azovstal din Mariupol, afirmă Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski, amintind de ordinul de a nu lua cu asalt fabrica, dat de Vladimir Putin.

„Locul în care se află civilii și militarii noștri este bombardat cu proiectile de mare putere și artilerie. Rusia adună trupe și echipamente pentru atac. Cine a dat ordin să nu fie luat cu asalt?”, a scris Mihailo Podoliak duminică pe Twitter.

El a cerut Rusiei să se gândească la „reputația care i-a mai rămas” și propune trei măsuri pentru situația din Mariupol:

  • declararea unui „armistițiu real” de Paște în Mariupol
  • deschiderea imediată de coridoare umanitare pentru civili
  • convenirea unei „runde speciale de negocieri”, în care să-și recupereze militarii sau să facă schimb de prizonieri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina a respins cu succes numeroase asalturi rusești în Donbas

ACTUALIZARE 11:02 Ucraina a respins cu succes numeroase asalturi rusești de-a lungul liniei de contact în Donbas în această săptămână, a declarat spus Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare privind războiul din Ucraina.

În ciuda faptului că Rusia a obținut unele câștiguri teritoriale, rezistența ucraineană a fost puternică pe toate axele și a provocat pagube semnificative forțelor ruse, a continuat evaluarea, fără a preciza dacă rezistența a fost condusă de forțele armate ucrainene sau de grupuri civile.

Ministerul Apărării a citat, de asemenea, moralul slab al rușilor și timpul limitat pentru reconstituirea, reechiparea și reorganizarea forțelor de la ofensivele anterioare ca fiind cauzele probabile pentru eficacitatea de luptă slăbită a Rusiei, potrivit Mediafax.

Cum s-a transformat Moscova după începerea războiului

ACTUALIZARE 10:21 Steve Rosenberg, corespondent BBC din Moscova, spune că războiul din Ucraina a produs schimbări majore și în Rusia, deși în țară este relativ liniște, iar viața pare că își urmează cursul normal. Totuși, „Rusia pe care o știam nu mai există”, spune el într-un material publicat în ediția online BBC.

Nu există obuze care explodează la Moscova. Nu există forțe străine care înconjoară orașul. Ceea ce trăiesc moscoviții acum nu este nimic în comparație cu ororile din Ucraina. La prima vedere, viața de aici chiar pare normală. Ca de obicei, intersecțiile sunt aglomerate. Mulțimile curg spre stația de metrou care este vizavi de mine”, își începe Steve Rosenberg relatarea.

Bebeluș de 3 luni, ucis la Odesa

ACTUALIZARE 10:12 Atacul cu rachete de la Odesa a stârnit un puternic val de emoție, după ce s-a aflat că printre victime se numără un bebeluș de 3 luni. Și președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat furia în conferința de presă pe care a ținut-o într-o stație de metrou din Kiev. Imaginile cu micuța Kira și mama ei, Valeria Glodan, distribuite pe toate rețelele sociale, au devenit un nou simbol al tragediei ucrainene.

bebe
Valeria și Kira, poza-simbol a tragediei ucrainene. Foto: Facebook

Raport: Rusia vrea să-i înfometeze pe apărătorii de la fabrica Azovstal

ACTUALIZARE 10:11 Institutul pentru Studiile Războiului (ISW) din SUA arată în cea mai recentă analiză a situației din Ucraina că forțele ruse „vor încerca să-i înfometeze pe apărătorii rămași la fabrica Azovstal din Mariupol”, relatează The Guardian.

Autoritățile ucrainene spun că sute de militari și civili se află în interiorul fabricii de oțel și au cerut în mod repetat o încetare a focului pentru a permite civililor să plece în siguranță. Aceasta, în condițiile în care oamenii blocați înăuntru rămân fără mâncare și apă.

Ieri, din interiorul fabricii asediate a apărut o înregistrare video care arată femei și copii care au spus că „nu mai au putere” și că trebuie evacuați de urgență.

Opt oameni au fost uciși în regiunea Lugansk

ACTUALIZARE 09:34 Opt persoane au fost ucise și două au fost rănite în bombardamentele rusești din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a spus liderul regional Serghei Haidai, citat de BBC.

El a scris pe Telegram că șase persoane au murit când orașele Hirske și Zolote au fost bombardate, sâmbătă.

Alte două femei au fost găsite moarte sub dărâmăturile unei case distruse din orașul Popasna, care a fost lovit în urmă cu câteva zile.

Haidai a mai spus că un sediu de poliție din orașul Severodonețk a fost distrus.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că își concentrează operațiunea militară pe cucerirea regiunilor Lugansk și Donețk, după ce nu a reușit să cucerească nordul Ucrainei.

Refugiată din Ucraina: „Nu pot exprima în cuvinte ce simt. E imposibil

ACTUALIZARE 09:28 La două luni de la izbucnirea războiului în Ucraina, mulți ucraineni petrec Paștele departe de casă, refugiați în România, dar cu gândul și rugile îndreptate către cei care au rămas să lupte pe front.

Elizaveta și Olesia Korostaș sunt din Odesa. De aproape două luni, România este noua lor casă. Au părăsit Ucraina după ce orașul lor a început să fie bombardat de ruși.

Olesia Korostaș: Cu o lună înainte de începerea războiului, toată lumea vorbea numai despre asta. Toată lumea se temea de asta, toți urmăreau știrile. Pe 24 februarie, când Putin a spus că Donețk și Lugansk sunt alte republici, mi-am dat seama că va fi război. Exact în acea zi, m-am dus la culcare pe la 23:30. Adormisem, când am fost trezită de bombardamente foarte puternice. Mi-am dat seama că a început războiul. În Odesa locuim la etajul 7 și m-am gândit că ne vom prăbuși. Nu pot exprima în cuvinte ce simt. E imposibil. Nu pot descrie ce am simțit când a început războiul. E un sentiment îngrozitor!

Armata ucraineană spune că a doborât 3 avioane rusești

ACTUALIZARE 08:04 Armata ucraineană a declarat că a lovit sâmbătă 17 ținte aeriene rusești, relatează CNN.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina, este vorba despre 3 avioane rusești, 5 rachete de croazieră și 9 drone.

„Rachetele antiaeriene ale Forțelor Aeriene și Terestre au lovit nouă drone operaționale-tactice, trei avioane și cinci rachete de croazieră”, se arată în comunicatul postat pe Telegram.

Anterior, ministerul anunțase că la ora locală 22:00, soldații din regiunea Odesa au doborât două rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră de o navă rusă.

Joe Biden: Vladimir Putin nu va reuși niciodată să domine toată Ucraina

ACTUALIZARE 07:56 Președintele american Joe Biden a spus că unitatea aliaților Ucrainei a transmis Rusiei un mesaj puternic: „nu va reuși niciodată” să domine toată Ucraina, relatează The Guardian.

Unitatea noastră pe plan intern, unitatea cu aliații și partenerii noștri și unitatea cu poporul ucrainean îi transmit lui Putin un mesaj clar: nu va reuși niciodată să domine și să ocupe toată Ucraina”, a scris Biden pe Twitter.

Putin nu a reușit să-și ducă la îndeplinire marile ambiții pe câmpul de luptă”, se mai arată în mesaj.

Polonia a furnizat Ucrainei arme de 1,6 miliarde de dolari

ACTUALIZARE 07:40 Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a spus premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Până în prezent, Polonia a transferat vecinului nostru estic echipamente militare în valoare de aproximativ 7 miliarde de zloţi, mai mult de 1,6 miliarde de dolari, a spus Mateusz Morawiecki la finalul unei întâlniri la Cracovia cu omologul său ucrainean, Denis Şmîgal, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Acest echipament salvează suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană, a subliniat el într-un comunicat.

Slujbă de Înviere sub amenințarea bombardamentelor 

ACTUALIZARE 07:28 Slujba de Înviere s-a desfășurat în Ucraina sub amenințarea bombardamentelor rusești. Oficialii de la Kiev i-au sfătuit pe credincioși să asculte slujbele online și să nu vină în număr mare la lăcașurile de cult.

OSCE lucrează pentru eliberarea unor angajaţi luaţi ostatici în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 07:19 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunțat că acţionează pentru a asigura eliberarea unui număr de membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) care au fost reţinuţi în estul Ucrainei, scrie Reuters.

„OSCE este extrem de îngrijorată de faptul că un număr de membri ai misiunii naţionale SMM au fost lipsiţi de libertate în Doneţk şi Lugansk. OSCE foloseşte toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea personalului său”, a spus organizaţia ca răspuns la o întrebare, adăugând că nu a putut oferi mai multe detalii în acest stadiu.

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a treia lună

ACTUALIZARE 07:10 În doar opt săptămâni, Rusia a dat ceasul înapoi, forțând Ucraina să retrăiască cele mai mari orori ale secolului XX. Mii de oameni au murit, milioane de ucraineni au fost nevoiți să fugă din calea luptelor, iar numeroase orașe au fost transformate în ruine.

Forțele ruse sunt acuzate de crime de război după ce au bombardat maternități și civili ascunși într-un teatru.

Și totuși, Rusia nu a reușit să pună mâna pe Kiev și să înlăture guvernul. Forțele ucrainene au organizat o apărare robustă, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat dovadă de leadeship.

Acum, forțele ruse se regrupează în est, în încercarea de a cuceri Donbasul. Dar atacurile aeriene continuă și în alte orașe din țară, făcând noi și noi victime.

Șeful diplomației americane și ministrul apărării din SUA merg în Ucraina

ACTUALIZARE 07:10 Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Mâine, oficiali americani vor veni la noi: îi voi întâlni pe ministrul apărării (Lloyd Austin) şi pe Antony Blinken", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată într-o staţie de metrou sub piaţa centrală din Kiev.

Aceasta va fi prima vizită oficială a reprezentanţilor guvernului american în Ucraina după 24 februarie, conform Agerpres.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri