Drama copiilor rămași fără părinți din cauza pandemiei. Povestea unei fetițe de 4 ani, care încă își așteaptă tatăl

Data actualizării: Data publicării:
copii si femei pe strada in iran in timpul pandemiei
Peste 51.000 de copii din Iran au pierdut un părinte din cauza pandemiei Covid-19. FOTO: Profimedia Images

Peste 51.000 de copii din Iran au pierdut un părinte din cauza pandemiei Covid-19, au comunicat autoritățile iraniene din serviciile de asistență socială, scrie BBC. Când vor crește, mulți se vor întreba dacă aceste drame ar fi putut fi evitate dacă țara nu ar fi interzis importul de vaccinuri.

Printre ei este și Eliza, în vârstă de patru ani. Fetița era foarte atașată de tatăl ei. Citeau împreună, cântau împreună, iar el era mereu alături, seara, la culcare. Dar, într-o zi, el a început să tușească și a fost dus la spital. Bărbatul, care avea 40 de ani, a murit de Covid.

"Devine foarte agitată dacă nu mă mai vede chiar și un minut, crede că s-ar putea să nu mă mai întorc, așa cum a fost cu tatăl ei", spune Afrooz, mama Elizei.

Eliza este unul dintre miile de copii care se confruntă cu pierderea mamei sau a tatălui în urma pandemiei, în Iran.

Mulți dintre acești copii au făcut școala acasă în ultimele 18 luni și au acces redus la serviciile de asistență socială și alte forme de ajutor. Impactul asupra lor va fi de amploare, spun psihologii.

"Copiii care își pierd părinții înțeleg că viața este imprevizibilă. Simt că își pierd siguranța, reperul și controlul asupra vieții. Asta poate avea consecințe pe termen lung, ceea ce duce și la risc de traume și de efecte adverse asupra sănătății lor", a explicat Samineh Shaheem, profesor de psihologie în Londra.

În comparație cu mulți dintre acești copii, Eliza este într-o situație mai bună, deoarece mama ei este profesoară și poate să se ocupe de ea. Pentru multe alte familii însă, viața este mult mai dificilă.

La debutul pandemiei, economia iraniană era deja afectată de sancțiunile economice impuse de SUA, de corupția pe scară largă și de decizii greșite ale autorităților. În primul an de criză, peste un milion de iranieni și-au pierdut locul de muncă.

"Incertitudinea economică și dificultățile financiare pot împinge unii copii mai mari să abandoneze școala pentru a le putea asigura traiul fraților mai mici, ceea ce îi face vulnerabili în fața exploatărilor sub toate formele, iar asta poate duce la consecințe cumplite pentru întreaga familie", a spus Samineh Shaheem.

În Iran a fost unul dintre cele mai grave focare de coronavirus din Orientul Mijlociu. Numărul oficial al celor decedați din cauza pandemiei a ajuns la peste 120.000, dar autoritățile iraniene recunosc că numărul real este mult mai mare.

Mulți iranieni dau vina pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei și spun că amploarea deceselor Covid este provocată de decizia acestuia de a interzice importul de vaccinuri produse în SUA și Marea Britanie iarna trecută. Aceste vaccinuri sunt importate acum, dar doar 20% din populație a fost vaccinată până acum. Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, promisese că 70% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul lunii septembrie, dar acest lucru nu a fost realizat.

Acum, astfel de promisiuni sunt tardive pentru tatăl Elizei.

"Ea continuă să spună că, atunci când vom scăpa de Covid, tatăl ei se va întoarce", povestește mama fetiței.

Este o dorință imposibilă. Mulți copii asemenea Elizei vor crește întrebându-se dacă moartea părinților lor ar fi putut fi evitată dacă importul de vaccinuri nu ar fi fost interzis.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...