După ce a autorizat atacurile cu rachete americane asupra Rusiei, Biden trimite Ucrainei mine antipersonal

Data publicării:
mine terestre
Minele din SUA diferă de cele din Rusia prin faptul că devin inerte după o perioadă de timp prestabilită. Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden a decis să ofere Kievului mine antipersonal, o măsură care poate încetini avansul trupelor rusești din estul Ucrainei, a declarat pentru BBC un oficial american din domeniul Apărării. Decizia vine la scurt timp după ce Biden a autorizat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, fabricate în SUA, asupra teritoriului rus. 

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că aceste mine vor fi livrate în curând și Washingtonul se așteaptă ca ele să fie folosite pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, Kievul s-a angajat să nu utilizeze astfel de mine în zonele dens populate, a declarat oficialul.

Furnizarea de mine antipersonal este cea mai recentă măsură luată de administrația lui Joe Biden pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă la 20 ianuarie.

Rusia a desfășurat multe mine de teren de la începutul invaziei sale în Ucraina, însă obiecțiile internaționale cu privire la utilizarea acestor arme pe motiv că prezintă un risc pentru civili au împiedicat administrația Biden să le autorizeze.

O încercare de a opri avansul rușilor

Oficialul american din domeniul Apărării a confirmat pentru BBC că Ucraina s-a angajat să utilizeze numai mine care rămân active pentru o perioadă limitată de timp.

Minele „nepersistente” din SUA diferă de cele din Rusia prin faptul că devin inerte după o perioadă de timp prestabilită - de la patru ore la două săptămâni. Acestea sunt conectate electric și au nevoie de baterie pentru a fi detonate. Odată ce bateria se termină, acestea nu vor mai fi detonate.

Washingtonul a furnizat deja Ucrainei mine antitanc, însă minele terestre antipersonal, care pot fi desfășurate rapid, sunt concepute pentru a zădărnici înaintarea forțelor terestre.

Citește și: ISW: Loviturile aeriene în interiorul Rusiei sunt cruciale pentru slăbirea potențialului armatei lui Putin pe întreg câmpul de luptă

Primul atac ucrainean cu rachete americane în Rusia

Anterior, a fost confirmat faptul că rachetele cu rază mai lungă de acțiune ale sistemului de rachete tactice ale armatei (Atacms), fabricate în SUA, au lovit ținte din interiorul Rusiei, la doar câteva zile după ce au apărut informații conform cărora Casa Albă ar fi acordat permisiunea pentru utilizarea lor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul a vizat marți dimineață regiunea Briansk, care se învecinează la nord cu Ucraina. Acesta a declarat că cinci rachete au fost doborâte, iar una a provocat pagube - fragmentele acesteia provocând un incendiu la o instalație militară.

Dar doi oficiali americani au declarat că primele indicii sugerează că Rusia a interceptat doar două rachete din cele aproximativ opt lansate de Ucraina.

BBC nu a fost în măsură să verifice independent cifrele contradictorii.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Washingtonul că încearcă să escaladeze conflictul. Iar Kremlinul a promis să riposteze.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a aprobat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, stabilind noi condiții în care țara ar lua în considerare utilizarea arsenalului său.

Aceasta prevede acum că un atac din partea unui stat non-nuclear, dacă este susținut de o putere nucleară, va fi tratat ca un atac comun asupra Rusiei.

Comentând schimbările, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat: „De la începutul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, (n.r. Rusia) a încercat să constrângă și să intimideze atât Ucraina, cât și alte țări din întreaga lume prin retorică și comportament nuclear iresponsabil”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
Kelly Osbourne, devastată după moartea tatălui său: „Am pierdut cel mai bun prieten pe care l-am avut...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Povestea neașteptată a FBI. Ce legătură a avut cu familia lui Napoleon și cum a ajuns un departament de...
Newsweek
Dezastru: 10.000.000.000€ împrumut pentru pensiile contributive. Pensiile speciale sunt 3 miliarde €
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Pamela Anderson și Liam Neeson, fotografiați când părăseau același hotel din Londra. Fanii speră la o poveste...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani