După dezastrul fără precedent din alegeri, partidul Angelei Merkel alege un ultraconservator la conducere. Cine este Friedrich Merz

Data publicării:
Friedrich Merz
Friedrich Merz, un mai vechi contestatar al Angelei Merkel, va prelua conducerea CDU. Foto: Profimedia Images

Ultraconservatorul Friedrich Merz, un vechi rival de partid al Angelei Merkel, a câștigat conducerea Uniunii Creștin-Democrate, vineri, după un scrutin intern declanșat de decizia fostului lider, Armin Laschet, de a demisiona ca urmare a rezultatului dezastruos obținut în alegerile din toamnă, relatează Politico.

Merz va prelua conducerea partidului, aflat acum în opoziție, de la Armin Laschet, care a anunțat că va renunța la funcție după înfrângerea fără precedent a partidului în alegerile care au încheiat 16 ani de guvernare a CDU/CSU.

În vârstă de 66 de ani, Merz este parlamentar și fost europarlamentar și a câștigat scrutinul intern al CDU cu 62% din voturi în fața a doi rivali – expertul de politică externă Norbert Röttgen și Helger Braun, un apropiat al fostei cancelare Merkel.

Merz a mai încercat de două ori să câștige șefia CDU

Victoria reprezintă o revenire remarcabilă a lui Merz, un personaj vechi al politicii germane – el s-a retras din politica de vârf în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce a pierdut lupta politică în fața Angelei Merkel. Ulterior a eșuat în a câștiga conducerea partidului de două ori – prima oară în fața Annegretei Kramp Karrenbauer și apoi în fața lui Laschet, la începutul acestui an.

Noul lider al CDU a fost ironizat de adversarii politici de la SPD pentru încercările sale repetate de a câștiga șefia partidului:

„Dragă Friedrich Merz, cred că este grozav că în țara noastră avem această cultură de a da și a treia șansă oamenilor. Mult succes la șefia partidului!”, i-a transmis Lars Klingbeil, co-liderul SPD, lui Merz.

Merz este considerat, în general, mai conservator social decât predecesorii săi, dar și mai pro-business pe partea de politici economice. El și susținătorii săi au acuzat-o pe Angela Merkel, de-a lungul timpului, că „a dus partidul prea la stânga”.

De cealaltă parte, criticii săi spun că este un „elitist manipulator” și un „reacționar”.

Misiunea dificilă a lui Friedrich Merz

Alegerile s-au desfășurat într-un format nou – 250.000 dintre cei aproximativ 400.000 de membri CDU au ales noul șef de partid, spre deosebire de alegerile anterioare, când liderul era ales de delegați. Rezultatul urmează să fie confirmat la congresul de luna viitoare, însă acest proces va fi doar o formalitate.

Totuși, misiunea lui Merz este dificilă nu numai pentru că trebuie să recupereze capitalul electoral pierdut după retragerea Angelei Merkel, dar și pentru că trebuie să-și impună autoritatea în partid și să construiască relații durabili cu alți lideri.

Întrebarea este dacă va putea să preia conducerea grupului de centru-dreapta din Parlamentul federal, fapt ce l-ar transforma în liderul incontestabil al opoziției germane. Totuși, actualul lider al facțiunii nu a arătat vreo disponibilitate de a renunța la acest post.

În același timp, Merz nu are o relație prea apropiată nici cu șeful „partidului-soră”, CSU. Markus Söder l-a ironizat pe Merz, spunând că „experiența sa ca politician activ din anii ’90 ne va ajuta cu siguranță”.

De cealaltă parte, și Merz l-a acuzat pe Söder că i-a sabotat candidatura fostului lider Laschet și i-a caracterizat comportamentul drept „lipsit de respect și grosolan”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri