După moartea președintelui care a bagatelizat boala COVID, Tanzania este acum condusă de o femeie. Cine este Samia Suluhu Hassan

Data publicării:
Samia Suluhu Hassan
Samia Suluhu Hassan FOTO: Profimedia Images

Miercuri seară a avut sarcina de a-i anunța pe tanzanieni că președintele John Magufuli a murit, iar acum vicepreședintele Samia Suluhu Hassan i-a luat locul ca șef al statului.

Aleasă pentru prima dată ca vicepreședinte în 2015, ea a fost realeasă anul trecut, împreună cu Magufuli și, conform constituției, ar trebui să îndeplinească restul mandatului de cinci ani în funcția de șef al statului, potrivit BBC.

În momentul de față, ea devine singurul lider politic femeie din Africa, completând o listă foarte scurtă a femeilor de pe continent care au condus țări.

În vârstă de 61 de ani, este cunoscută sub numele de „Mama Samia”, care în cultura tanzaniană reflectă respectul, nu un rol de gen.

Totuși, ea a fost o alegere surpriză pentru rolul de vicepreședinte, în 2015, fiind preferată unor politicieni mai proeminenți din partidul Chama Cha Mapinduzi (CCM), care a fost la putere într-o formă sau alta încă din 1961, când Tanzania a devenit stat independent.

Aleasă pentru prima oară într-o funcție publică în 2000, a ajuns într-o poziție de importanță națională în 2014, ca vicepreședinte al Adunării Constituante, creată pentru a elabora o nouă constituție. Acolo a coordonat cu mult calm toate situațiile dificile și și-a câștigat respectul în plan politic.

În ceea ce privește personalitatea ei, „Mama Samia” nu are nimic în comun cu Magufuli, care a fost foarte impulsiv și și-a exprimat fără rezerve opiniile. Samia Suluhu Hassan este foarte reținută și diplomată. John Magufuli a fost unul dintre cei mai vocali lideri africani care şi-au manifestat scepticismul faţă de coronavirus.

Actualul președinte al Tanzaniei, un „lider capabil”

Un deputat, January Makamba, care a lucrat cu ea la biroul vicepreședintelui, a spus că este „cel mai subevaluat politician din Tanzania”.

„Am observat de aproape etica ei, modul de luare a deciziilor și temperamentul. Este un lider foarte capabil”, a spus el.

În ciuda faptului că a fost vicepreședinte din 2015 și a ocupat funcția de ministru de stat în guvernul anterior, se știe puțin despre viața privată a actualului președinte.

S-a născut în ianuarie 1960 în Zanzibar, insulele semi-autonome din largul coastei tanzaniene. A studiat administrația publică, mai întâi în Tanzania și la Universitatea Manchester din Marea Britanie.

În 1978, s-a căsătorit cu Hafidh Ameir, despre care se știe că este un academician din domeniul agricol. De când Samia a devenit vicepreședinte, cei doi nu au fost fotografiați niciodată împreună. Au patru copii împreună, iar unul din ei, Mwanu Hafidh Ameir, este în prezent membru al Camerei Reprezentanților din Zanzibar.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...