Emmanuel Macron anunță că va candida pentru un nou mandat la președinția Franței

Data publicării:
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a anunțat că va candida pentru al doilea mandat la președinția Franței. Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron a anunțat, joi, că va candida pentru al doilea mandat de președinte al Franței la alegerile care vor avea loc în luna aprilie a acestui an. Macron şi-a anunţat candidatura într-o scrisoare adresată cetăţenilor francezi şi publicată de mai multe ziare. El şi-a subliniat intenţia de a continua să pregătească „viitorul” şi de a da „un răspuns francez şi european” la provocările actuale ale acestui secol.

„Nu am realizat tot ceea ce ne-am propus să facem. Există alegeri pe care, cu experienţa pe care am dobândit-o de la dumneavoastră, probabil că le-aş face altfel”, a afirmat Macron în scrisoare.

Dacă va fi reales, Macron va deveni primul președinte francez din ultimele două decenii care obține al doilea mandat. Macron intră în cursa prezidenţială cu doar aproximativ o lună înainte de primul tur al alegerilor din 10 aprilie. Sondajele de opinie îl dau favorit pentru câştigarea unei competiţii în care mai mulţi adversari de stânga şi de dreapta fragmentează votul, relatează Agerpres. 

Termenul oficial pentru depunerea candidaturilor este vineri, astfel că Macron a profitat la maximum de timpul disponibil şi de aceea a fost criticat de opoziţie, care l-a acuzat până acum de o campanie ascunsă, profitând de vizibilitatea pe care i-o oferă funcţia de şef de stat.

Războiul din Ucraina a bulversat deja campania electorală, complicând intrarea lui Macron în cursă. Doi contracandidaţi de extremă dreapta care au avut rezultate bune în sondaje trebuie să îşi explice poziţia lor pro-Rusia şi pro-Putin de până acum.

Cu Macron în fruntea eforturilor europene de a asigura o încetare a focului şi o rezolvare paşnică a conflictului din Ucraina, se pare că va fi o campanie cu mai puţine mitinguri ale preşedintelui în exerciţiu şi cu un accent neobişnuit pe politica externă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri