Erdogan spune că Turcia ar vrea să se alăture Organizației de la Shanghai, un for format în majoritate din dictaturi asiatice

Data publicării:
Erdogan gesticulează
Erdogan, la Samarkand, la summit-ul OCS. Foto: Profimedia Images

Erdogan a declarat, sâmbătă, că Turcia ar vrea să se alăture Organizației de Cooperare de la Shanghai, un for din care fac parte, în majoritate, dictaturi asiatice. Liderul turc a făcut afirmația în ciuda statutului țării sale de membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Desigur. Acesta este obiectivul”, a spus Erdogan, referindu-se la posibila alăturare a Turciei la OCS. „Noi am venit aici în calitate de invitaţi speciali la invitaţia ţării gazdă, Uzbekistan. Acum, următorul proces este un pas către un nivel mai avansat”, a adăugat Erdogan, conform Reuters.

„A fi sau a nu fi membru este diferit, cu acest pas relaţiile noastre cu aceste ţări vor evolua spre o poziţie foarte diferită”, a adăugat el.

Deși este membră NATO și țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Turcia a început să se îndepărteze tot mai mult, sub conducerea lui Erdogan, de Occident și să se apropie de Orient, mai ales de Rusia și de China.

Aderarea la Uniunea Europeană s-a blocat după ce Turcia a început să facă pași înapoi în ce privește statutul de drept și democrația - de când a venit la putere, Erdogan și-a consolidat puterea, a redus la tăcere presa și opoziția și a transformat statul turc într-un regim hibrid. Mai mult, liderul turc a atras și iritarea aliaților americani după ce a decis să cumpere sisteme anti-rachetă de la Putin, în ciuda apartenenței Turciei la NATO. 

Din Organizația de la Shanghai fac parte China, Rusia, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Pakistan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri