Execuție șocantă în Iran: Un protestatar cu probleme psihice a fost condamnat la moarte pentru „corupție pe Pământ” și crimă

Data publicării:
Mohammad Ghobadlou
Mohammad Ghobadlou (foto) a primit două condamnări la moarte: una pentru „corupție pe Pământ”, emisă de o Curte Revoluționară și susținută de Curtea Supremă, și una pentru crimă, emisă de o instanță penală din Teheran. Sursa foto: Facebook

Un protestatar iranian cu o afecțiune mintală a fost executat pentru „corupție pe Pământ” și uciderea unui oficial local în timpul demonstrațiilor în masă, după moartea Mahsei Amini, care au zguduit țara în 2022, a informat marți agenția de presă a justiției iraniene, transmite CNN.

„Condamnarea la moarte a lui Mohammad Ghobadlou pentru infracțiunea de ucidere intenționată a lui Farid Karampour Hassanvand a fost executată în această dimineață, după 487 de zile de revizuire judiciară a cazului”, a declarat agenția de presă Mizan.

Autoritățile iraniene susțin că Ghobadlou l-a lovit pe un oficial în timpul unui protest la Robat Karim, provincia Teheran, în septembrie 2022, potrivit grupului pentru drepturile omului Amnesty International.

El a fost condamnat la moarte de judecătorul Abolqasem Salavati – care a fost sancționat de Statele Unite pentru sentințele notoriu de dure pe care le-a pronunțat în cazurile activiștilor, jurnaliștilor și deținuților politici, a raportat anterior CNN.

Ghobadlou a primit două condamnări la moarte – una pentru „corupție pe Pământ”, emisă de o Curte Revoluționară și susținută de Curtea Supremă, și una pentru crimă, emisă de o instanță penală din provincia Teheran, potrivit Amnesty International.

Mizan a raportat că condamnarea la moarte pentru „corupție pe Pământ” a fost suspendată la începutul acestei luni până când acuzația de crimă intenționată a fost investigată.

Amnesty International a criticat condamnările la moarte pentru că au urmat după ceea ce organizația a descris drept „procese false extrem de inechitabile, afectate de „mărturisiri” viciate de tortură și eșecul de a ordona evaluări riguroase ale sănătății mintale, în ciuda dizabilității mintale (a lui Ghobadlou)”.

Ghobadlou s-a aflat sub supraveghere, după un diagnostic pus la un spital de psihiatrie, pentru tulburare bipolară, de la vârsta de 15 ani, a spus organizația. Conform grupului pentru drepturile omului, legea și standardele internaționale interzic folosirea pedepsei cu moartea împotriva persoanelor cu dizabilități mintale.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului iranian pentru drepturile omului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a numit execuția lui Ghobadlou o „ucidere extrajudiciară”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe X, fostă Twitter, acesta a scris că „liderul Republicii Islamice Ali Khamenei și justiția sa trebuie să fie trase la răspundere pentru această crimă. Această execuție trebuie întâmpinată cu condamnări internaționale puternice!”

Se știe că cel puțin opt protestatari au fost executați în legătură cu demonstrațiile la nivel național privind moartea lui Mahsa Amini în septembrie 2022.

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în custodia poliției morale din Iran, după ce a fost arestată pentru că nu și-a purtat voalul în mod corespunzător.

Protestele s-au răspândit rapid în săptămânile următoare, iar autoritățile iraniene au răspuns cu forță brută, arestări în masă și procese false pe bandă, atragând condamnări și sancțiuni globale.

Peste 300 de oameni au fost uciși în protestele care au durat luni de zile, inclusiv peste 40 de copii, a anunțat Organizația Națiunilor Unite. Agenția de presă a activiștilor pentru drepturile omului din SUA (HRANA) a plasat numărul morților la peste 500, inclusiv 70 de copii. Mii de oameni au fost arestați în toată țara, a transmis ONU într-un raport de anul trecut, citând cercetări din partea Comitetului pentru Drepturile Omului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...