Expert: Revolta Wagner s-ar putea sfârși cu moartea lui Prigojin. Ar trebui „să stea departe de ferestrele de la etaj”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0773989798
Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner. Foto: Profimedia Images

Un expert militar american spune că rebeliunea grupului Wagner din weekend s-ar putea sfârși cu moartea liderului mercenarilor, Evgheni Prigojin, relatează Business Insider.

„Prigojin va trebui să reflecteze la celebra îndrumare a lui Ralph Waldo Emerson: „Când lovești un rege, trebuie să-l ucizi””, a spus William F. Wechsler, director principal al Centrului Rafik Hariri și al Programelor pentru Orientul Mijlociu la Atlantic Council.

„Deocamdată ar trebui se ferească de ferestrele de la etajele superioare, deoarece în ultimii ani adversarii lui Putin tind să fie foarte neîndemânatici în preajma lor”, a adăugat el.

Unii dintre adversarii lui Putin au murit în ultima vreme căzând de la fereastră.

Prigojin a început o revoltă vineri seara, dar a anulat-o după ce s-a apropiat de Moscova. Rebeliunea a luat sfârșit brusc, după ce Prigojin a încheiat un acord cu Kremlinul.

În baza acestei înțelegeri, Prigojin și trupele sale nu vor fi urmăriți penal pentru revoltă, potrivit Associated Press. În schimb, Prigojin va fi exilat în Belarus, iar mercenarilor care nu au participat la revoltă li se vor oferi contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Declarațiile lui Wechsler fac parte dintr-o serie de analize publicate sâmbătă de Atlantic Council. Wechsler a lucrat în domeniul apărării în timpul administrației Obama, ca expert în politici cu „accent pe contraterorism, contrainsurgență, operațiuni de informare și alte operațiuni sensibile”.

Președintele rus Vladimir Putin este suspectat că a ordonat asasinarea rivalilor săi. Doi critici ai războiului din Ucraina au murit în ultimul, an după ce au căzut de la ferestrele unor clădiri.

În decembrie, magnatul rus Pavel Antov a murit după ce a căzut de la fereastra unui hotel din India. Antov criticase invazia Ucrainei pe contul său de WhatsApp în iunie, dar apoi a susținut că altcineva a trimis mesajul.

Oligarhul rus din domeniul energiei Ravil Maganov a murit de asemenea după ce a căzut de la o fereastră a unui spital din Moscova în septembrie. Moartea lui Maganov a survenit la aproape șase luni după ce compania sa, Lukoil, a emis o declarație în care exprima „cea mai profundă îngrijorare” cu privire la războiul din Ucraina.

„Prigojin știe cu siguranță care a fost soarta adversarilor lui Putin, în Rusia și în străinătate. A ajuns la un acord pentru că Putin a fost mult timp patronul său, nu adversarul său. Elita militară rusă este adversarul său", a spus Wechsler pentru Insider.

„În cele din urmă, Putin și Prigojin au evitat genul de conflict în care ambii riscau să piardă totul, dar amândoi au avut ceva de pierdut. Nici unul nu este foarte sigur pe poziția lui, în acest moment”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...