Analiză Expulzarea forțelor ucrainene din Kursk de către Rusia elimină un obstacol în calea păcii, scrie Reuters

Expulzarea trupelor ucrainene din regiunea Kursk de către Rusia pune capăt celei mai mari incursiuni pe teritoriul rus de după Al Doilea Război Mondial, eliminând un alt obstacol în calea unui acord de pace pe care Moscova era reticentă să îl încheie, având atât de multe trupe inamice pe teritoriul său, scrie Reuters.
La o zi după ce Moscova a anunțat încheierea operațiunii din Kursk, președintele Vladimir Putin a declarat un armistițiu unilateral de trei zile pentru a marca 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice și a aliaților săi în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Două surse rusești au declarat pentru Reuters, sub condiția anonimatului, că încheierea războiului în timp ce trupele ucrainene se aflau în Kursk nu era acceptabilă pentru Kremlin.
La puțin peste doi ani de la invazia Rusiei din 2022, Ucraina a lansat pe 6 august cel mai îndrăzneț atac al său, străpungând granița rusă în regiunea Kursk, sprijinită de roiuri de drone și armament occidental greu. La apogeu, forțele ucrainene au revendicat aproape 1.400 de kilometri pătrați din Kursk, dar atacul s-a dovedit costisitor pentru Kiev.
De atunci, Rusia a cucerit aproximativ 2.000 de kilometri pătrați în Ucraina și controlează acum o parte din țară aproape egală cu suprafața statului american Pennsylvania, potrivit hărților ucrainene din surse deschise.
Unii analiști spun că avansul accelerat al Rusiei, în special în estul Ucrainei, a fost favorizat de deturnarea forțelor de la Kiev către Kursk.
„În esență, Ucraina a schimbat teritoriul pe care îl prețuiește cel mai mult – propriul teritoriu – pentru un teritoriu pe care nu îl prețuia și pe care nu îl putea păstra pentru totdeauna”, a declarat Christopher McCallion, membru al Defense Priorities, un grup de reflecție din Washington DC care pledează pentru o armată americană puternică și o politică externă restrânsă.
Ucraina, care se retrage de săptămâni întregi, dar susține că mai are forțe active în Kursk și că incursiunea a distras atenția Rusiei de la obținerea de noi câștiguri pe frontul de est, forțând-o să trimită trupe în alte zone. Kievul a declarat că printre obiectivele sale se numără și protejarea regiunii de frontieră Sumî și obținerea unui teritoriu care ar putea fi schimbat în cadrul viitoarelor negocieri de pace.
Aceste negocieri, impulsionate de diplomația intensă a Washingtonului, sunt în curs de desfășurare, fără atuul pe care Ucraina îl spera.
Cu toate acestea, există în continuare diferențe enorme care ar putea compromite eforturile de pace ale președintelui american Donald Trump. Dacă negocierile eșuează, forțele ruse vor continua pur și simplu luptele, a declarat una dintre surse.
Kremlinul nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii. În răspunsul la o solicitare privind un punct de vedere, statul major al armatei ucrainene a negat că ostilitățile s-au încheiat în regiunea Kursk și a afirmat că operațiunea defensivă a Ucrainei în această zonă continuă.
În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile în Sumî, la granița cu Kursk, au declarat oficialii locali. Pe 14 aprilie, un atac cu rachete rusești a ucis 35 de persoane în capitala regiunii. Rusia a declarat că a vizat o adunare de soldați ucraineni.
În ciuda îndoielilor din Ucraina cu privire la utilitatea ofensivei din Kursk, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forțele de la Kiev sunt acum active în regiunea rusă Belgorod, tot la graniță, descriind-o ca o efort de a proteja orașele de pe partea ucraineană.
Rusia ocupă fâșii de teren de-a lungul graniței cu Belgorod, în Harkov. Conform propunerilor SUA, Ucraina ar putea recâștiga controlul deplin asupra teritoriului său din Harkov, ca parte a unui acord de pace, în timp ce Rusia ar păstra controlul asupra puțin mai puțin de o cincime din Ucraina.
Bătălia pentru Kursk
Pentru Kremlin, incursiunea în Kursk, scena celei mai mari bătălii de tancuri din istorie dintre forțele sovietice și Germania nazistă în 1943, a fost o rușine.
Anunțul victoriei asupra trupelor ucrainene vine înaintea celei de-a 80-a aniversări a victoriei Uniunii Sovietice asupra naziștilor, pe 9 mai. Aceasta îi oferă lui Putin o victorie pe care să o prezinte în fața demnitarilor invitați, printre care Xi Jinping din China și Luiz Inacio Lula da Silva din Brazilia.
În ciuda avertismentelor anterioare că ar putea avea loc un atac, forțele ruse au fost surprinse de asaltul ucrainean, potrivit surselor ruse.
Oficialii ruși au vorbit la acea vreme despre haos, în timp ce civilii ruși fugeau spre est, iar grănicerii și armata rusă încercau să lupte împotriva unităților ucrainene mici și extrem de mobile, care se deplasau cu viteză pe drumurile din Kursk, echipate cu arme și vehicule occidentale.
Cel puțin 120.000 de persoane au fost evacuate, iar Putin, vizibil iritat, a fost filmat în timp ce îl certa public pe guvernatorul de atunci al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, care a fost arestat în aprilie sub acuzația de deturnare de fonduri destinate apărării frontierei. Acesta neagă acuzațiile.
Când Reuters a vizitat Kursk în martie, amploarea operațiunii militare rusești era izbitoare: tancuri, sisteme de rachete și mii de soldați erau în mișcare, în timp ce civilii vorbeau, în mijlocul sirenelor de atac aerian, despre teama de atacuri cu drone și rachete.
Proiectile și trupele nord-coreene au ajutat Rusia să riposteze în Kursk. Putin și-a exprimat recunoștința personală față de liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru ajutorul soldaților săi.
Ministerul Apărării din Rusia afirmă că forțele ucrainene au suferit peste 76.000 de soldați morți și răniți în Kursk și au pierdut peste 412 tancuri, dintre câteva mii de vehicule militare pierdute. Ucraina susține că Rusia a suferit peste 62.000 de morți și răniți în timpul operațiunilor. Niciuna dintre părți nu a făcut publice cifrele privind propriile victime. Ambele părți contestă cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.
Ofensiva
În timp ce forțele ucrainene se grăbeau în august să-și extindă teritoriul în Kursk, Rusia a trimis unități în zonă pentru a încetini avansul și a împiedica forțele ucrainene să ajungă la centrala nucleară Kurceatov, care furnizează o parte din energia electrică din sudul Rusiei.
În decurs de o lună, frontul s-a stabilizat și Rusia a putut contraataca.
„Probabil că au existat niște generali ruși foarte jenati, dar a fost o incursiune complet haotică din partea ucrainienilor – sincer, a fost o nebunie”, a declarat pentru Reuters David J. Betz, profesor de război în lumea modernă la King's College London.
„Rusia are o istorie bogată în apărarea cu succes a teritoriului său, dar, spre deosebire de țările mai norocoase, care se pot apăra datorită poziției geografice, Rusia tinde să se apere cu vieți omenești și distanță”, a spus el.
Forțele ruse au început să distrugă treptat apărarea forțelor ucrainene, în timp ce Moscova a lansat mii de drone cu fibră optică, care sunt mult mai greu de bruiat decât alte drone, au declarat surse ruse și occidentale.
În trei luni, Rusia a redus la mai puțin de jumătate zona controlată de Ucraina, iar până pe 6 februarie, zona controlată de Ucraina a scăzut la 428 de kilometri pătrați, potrivit hărților ucrainene.
La a treia aniversare a invaziei Ucrainei, în timp ce forțele ruse atacau, Putin a îmbrăcat uniforma militară pentru o vizită surpriză la Kursk, ordonând înalților oficiali să continue avansul și sugerând ca Rusia să creeze o zonă tampon de-a lungul frontierei cu Ucraina.
În martie, Ucraina a pierdut peste 300 de kilometri pătrați din teritoriul pe care îl deținea în Kursk.
Valeri Gherasimov, generalul rus care conduce războiul, i-a spus duminică lui Putin că Rusia a eliberat Kursk după ce ultimele unități ucrainene au fost alungate din satul Gornal, situat lângă graniță.
El a afirmat că Ucraina a staționat 60.000 de soldați în Kursk în momentul culminant al operațiunii, subminând astfel celelalte forțe ale sale, și a lăudat trupele nord-coreene pentru că au luptat „umăr la umăr” cu camarazii lor ruși în Kursk.
Gherasimov i-a spus lui Putin că, în conformitate cu ordinele sale, forțele ruse „continuă” să creeze o zonă tampon și au capturat 90 de kilometri pătrați din regiunea Sumî a Ucrainei.
Oficialii ucraineni au declarat anterior că grupuri de asalt rusești erau prezente în Sumî.
Editor : B.E.
- Etichete:
- ucraina
- razboi
- negocieri de pace
- razboi ucraina
- acord pace
- kursk
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News