Fenomen periculos pe TikTok: Femeile promovează "nașterile libere". Reacția medicilor

Data publicării:
femeie insarcinata
Fenomen periculos pe TikTok: Femeile promovează "nașterile libere". FOTO: Shutterstock

O comunitate mică, dar în creștere, de utilizatori de pe TikTok promovează practica periculoasă a "nașterii libere". Nașterea liberă presupune nașterea fără asistenți medicali și, uneori, renunțarea la îngrijirea prenatală. Cu alte cuvinte, este neasistată, transmite Insider.

Este și cazul unei femei, pe nume Jinti Fell, care susține această procedură și chiar a ales să nască astfel.

"Am născut-o uitându-mă la mare, așa că acum simt că este locul nostru special", a povestit ea.

Fell face parte dintr-o rețea relativ mică de creatori de conținut de pe TikTok care postează despre "nașterea liberă" sau despre alegerea de a aduce pe lume un copil fără asistență medicală. Unii "free birthers" resping și îngrijirea prenatală profesională, o abordare pe care o numesc "sarcină sălbatică".

Spre deosebire de alte forme de "naștere în afara spitalului", ceea ce înseamnă, de obicei, o naștere planificată la o maternitate cu asistenți certificați sau o naștere planificată la domiciliu, asistată de o moașă, nașterea liberă este diferită, deoarece nu este prezent niciun profesionist medical. Femeile care nasc liber pot avea un partener sau o persoană apropiată, care să le fie alături, însă doar emoțional.

Acest fenomen încă nu a căpătat proporții. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, doar aproximativ 1% dintre nașterile din SUA au loc la domiciliu, iar aproximativ un sfert dintre acestea sunt neplanificate sau nesupravegheate.

Dar există o comunitate pe rețelele de socializare care este în creștere și care promovează această practică periculoasă. Emilee Saldaya, fondatoarea Free Birth Society - un grup online, unde femeile pot plăti 499 de dolari anual pentru a avea acces la ateliere lunare și la o comunitate online comună centrată pe mișcarea nașterii libere - are peste 100.000 de urmăritori pe Instagram.

@the_herbalmama We are all adults here, capable of doing research and making informed decisions. I'm just sharing my experience and why it's the best decision for me #freebirther #wildpregnancyfreebirth #freebirthmama #homebirthmama #informeddecisionmaking #crunchymamatiktok ♬ original sound - Memes about stuff

 

Medicii obstetricieni au declarat pentru Insider că, deși susțin alegerile femeilor și sunt conștienți de lipsurile sistemului de asistență medicală maternală din SUA, nașterea liberă este inutil de riscantă.

"Nu este o medalie de onoare pe care să o afișeze online", mai spune un medic.

"Nici o femeie nu este obligată să primească îngrijiri medicale, dar am o problemă cu promovarea acestui lucru ca fiind o realizare", a declarat Dr. Danielle Jones, medic ginecolog.

Comunitatea de pe TikTok este relativ mică, în comparație cu alte comunități de părinți de pe platformă. Conturi mai populare, cum ar fi cele despre "parentingul blând", au miliarde de vizualizări cu hashtag-urile lor de pe TikTok, în timp ce hashtag-ul #freebirth are 259 de milioane de vizualizări și este folosit în principal de câțiva utilizatori care au de obicei între 10.000 și 50.000 de urmăritori. Însă postările lor controversate devin adesea virale.

Cea mai cunoscută utilizatoare a comunității, Alice Bender, are 880.000 de adepți. O mare parte din conținutul lui Bender implică răspunsuri la întrebări despre experiența ei cu nașterea liberă a celor doi copii ai săi. Ea a împărtășit, de asemenea, experiențele negative pe care le-a avut cu profesioniștii din domeniul medical în timp ce era însărcinată și a descris experiențele pozitive pe care le-a avut în timpul nașterii libere. Alți creatori, cu un număr mai mic de urmăritori, au preluat un format similar de conținut, povestindu-și experiențele.

Atunci când aceste videoclipuri devin virale, utilizatorii primesc adesea reacții negative din partea utilizatorilor din afara comunității, care spun că este o alegere greșită.

Două femei care fac parte din această comunitate au declarat că au optat pentru această metodă de naștere mai puțin convențională deoarece nu au încredere în sistemele de sănătate tradiționale și vor să nască în cel mai "natural" mod posibil, fără implicarea profesioniștilor și a procedurilor medicale.

@alicellani

 

♬ Disturbia GTTG remix - GTTG

 

Unii adepți ai nașterilor libere spun, de asemenea, că metoda este mai ieftină decât o naștere în spital, care costă în medie aproape 19.000 de dolari în SUA, fără asigurare. O utilizatoare din Australia care plănuiește a doua naștere liberă, a postat în martie un videoclip în care explică faptul că va cheltui în jur de 4.000 de dolari australieni, adică aproximativ 2.704 dolari, pentru întregul proces, în timp ce nașterea medie în Australia costă aproximativ 5.000 de dolari. Tot ele au mai spus că se reduc costurile dacă se elimină produsele specifice perioadei sarcinii, cum ar fi vitaminele, ecografiile și testele genetice.

Dar pentru femeile cu care a vorbit Insider, banii nu sunt principalul motiv pentru care au ales să nască liber.

Multe dintre cele care nasc liber le spun urmăritorilor lor că sunt de părere că nașterea liberă le-a permis să aibă o experiență mai calmă și mai relaxantă decât cea pe care ar fi avut-o într-un spital.

Experții din sănătate au atras atenția asupra acestui fenomen periculos, explicând că ratele de mortalitate maternă din SUA sunt cele mai ridicate din lumea dezvoltată, atingând un maxim istoric în 2021.

Nașterile în maternitate sau în spitale și nașterile planificate la domiciliu sunt opțiuni mai sigure pentru persoanele care doresc să evite spitalele. Pentru femeile cu risc scăzut, cu sarcini sănătoase și normale, mai puține intervenții medicale în timpul nașterii pot fi, de asemenea, benefice în cadrul unui spital.

Dar unul dintre cele mai mari riscuri ale nașterii libere este că, dacă ceva nu merge bine, nu există nicio garanție că persoana care naște poate ajunge la spital - dacă observă că ceva nu este în regulă. 

"Nașterea este imprevizibilă", mai spune un medic și este nevoie de un profesionist medical calificat pentru a urmări probleme, cum ar fi scăderea bătăilor inimii copilului sau hemoragia postpartum, una dintre principalele cauze de deces maternal, chiar dacă nu este necesar un transfer la spital.

De asemenea, unii copii se nasc cu afecțiuni care reprezintă urgențe medicale, cum ar fi gastroschizis, în cazul în care intestinele se află în afara corpului, necesitând o intervenție chirurgicală imediată. Într-un scenariu de naștere liberă, este posibil ca bebelușul să nu supraviețuiască. Dar într-un spital sau cu un transfer fără probleme către unul, copilul ar fi, cel mai probabil, bine.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri