Finlanda va merge înainte cu aderarea la NATO, dacă Turcia o acceptă dar o refuză pe cea a Suediei

Data publicării:
Președintele Finlandei Sauli Niinisto.
Președintele Finlandei Sauli Niinisto. Foto: Profimedia Images

Soarta aderării la NATO a Finlandei „este în mâinile Turciei”, a declarat președintele Finlandei, Sauli Niinisto, vineri, după ce parlamentul țării s-a pus de acord să ratifice tratatele fondatoare ale alianței în data de 28 februarie, relatează Reuters. Președintele finlandez a spus și că țara sa va merge înainte cu aderarea, în cazul în care Turcia să hotărăște să i-o aprobe, dar să continue blocajul față de Suedia.

Parlamentul finlandezul a decis, vineri, că va supune votului legislația necesară pentru ca țara să devină membră a NATO în data de 28 februarie. Este de așteptat că votul va fi unul pozitiv în condițiile în care există o majoritate stabilă pro-aderare.

„Este o expresie a voinței noastre. Poziția Turciei față de noi este în mod exclusiv în mâinile Turciei”, a declarat Niinisto. Procedura din legislativul de la Helsinki va aduce Finlanda cu un pas mai aproape de aderare, înaintea Suediei.

Niinisto a mai spus că Finlanda va merge înaintea cu aderarea chiar dacă Turcia va continua să blocheze Suedia.

„Nu vrem și nici nu putem să ne retragem cererea de aderare”, a mai spus președintele finlandez.

Finlanda și Suedia mai au nevoie de ratificarea a doua state-membre ale NATO pentru a putea adera – Ungaria și Turcia. Guvernul ungar a precizat, anterior, că va ratifica documentele în sesiunea parlamentară din 2023.

„Obiectivul este ca procesul legislativ național necesar pentru aderarea la NATO să fie încheiat în timpul acestei legislaturi”, a spus șeful de comisie parlamntară Jussi Halla-aho.

Anterior, tensiunile dintre Turcia și Suedia au atins apogeul, după un incident în care un politician extremist a dat foc unei copii a Coranului în public. De atunci, Erdogan refuză să mai discute despre aderarea Suediei, cel mai probabil în încercarea de a smulge noi concesii de la guvernul suedez. În acest context, liderul turc a spus că este deschis ideii ca Finlanda să adere la NATO de una singură.

„Nu participăm la negocieri de bazar, dar ne ocupăm de partea noastră în procesul de ratificare”, a declarat adjunctul șefului comisiei de externe din parlamentul finlandez. Anterior, oficialii finlandezi spuseseră că preferă să adere împreună cu Suedia.

Nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu a exclus posibilitatea ca Finlanda să adere prima la NATO, dar a spus că este nevoie ca aderările celor două țări să fie ratificate „cât mai repede”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri