Fostul șef al armatei ucrainene va ajunge ambasador la Londra. Zelenski l-a numit pe Zalujnîi în post

Data publicării:
Valeri Zalujnîi în uniformă militară
Zalujnîi a fost numit în postul de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit. Foto: Getty Images

Fostul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, demis de Zelenski recent, a fost numit, joi, ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, potrivit unui anunţ al diplomației de la Kiev, citată de Reuters.

Diplomația ucraineană a anunțat că președintele Volodimir Zelenski a aprobat candidatura fostului șef al armatei pentru postul de ambasador al țării în Regatul Unit.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis o solicitare părții britanice pentru un acord”, a transmis ministerul.

Zalujnîi, considerat un erou național în Ucraina pentru eforturile sale împotriva invadatorilor de-a lungul invaziei începute acum doi ani, a fost înlocuit cu generalul Oleksandr Sîrski, în luna februarie.

Ucraina nu a mai avut ambasador la Londra de când Zelenski l-a demis pe fostul său reprezentant, Vadim Pristaiko, în iulie 2023, după ce acesta l-a criticat public pe președinte.

Generalul Valeri Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-şef al armatei ucrainene în iulie 2021 şi a condus rezistenţa în faţa invaziei rusești. Dar după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut relaţiile sale cu preşedintele Zelenski s-au degradat, cei doi având viziuni diferite asupra strategiei de urmat în continuare pe front în timp ce trupele ruse au revenit în ofensivă şi câştigă teren, iar armata ucraineană confruntată cu o criză de trupe şi muniţii face greu faţă atacurilor.

Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze.

De asemenea, în timp ce generalul Zalujnîi a cerut recrutarea a încă aproximativ 500.000 de soldaţi pentru înlocuirea pierderilor şi efectuarea unei rotaţii măcar parţiale a trupelor epuizate de aproape doi ani de război, preşedintele Zelenski s-a arătat reticent faţă de o asemenea măsură nepopulară. Totuşi, printr-o lege controversată dezbătută în prezent de parlamentul de la Kiev, Ucraina încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

În cele din urmă, pe 8 februarie Zelenski l-a demis pe Zalujnîi, afirmând însă că ar dori ca generalul să rămână în echipa sa. Generalul Oleksandr Sîrski, până atunci comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri