Franţa îşi reia producţia de praf de puşcă. „Eram capabili să producem carcasa obuzelor, dar nu şi pulberea necesară”

Data publicării:
Obuze 155mm
Frontul din Ucraina cere obuze de 155mm. Foto: Profimedia

Producătorul de explozibili Eurenco este prima companie care şi-a adus producţia înapoi în Franţa pentru a arăta că Europa este capabilă să-şi revigoreze sectorul industriei apărării, notează vineri agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Acum, cea mai mare parte a obuzelor fabricate în Franţa, în regiunea sud-vestică Dordogne, vor merge în Ucraina.

„Eram capabili să producem carcasa obuzelor, dar nu şi pulberea necesară”

"Să vezi o ţară ca Franţa scăzându-şi capacităţile de producţie de praf de puşcă la începutul anilor 2000 nu a avut niciun sens", a comentat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. "
"Eram capabili să producem carcasa obuzelor, dar nu şi pulberea necesară, aşa că eram dependenţi uneori de europeni, dar alteori de alţii din afara Uniunii Europene", a adăugat oficialul francez.

Cu sprijinul guvernului şi o investiţie de 100 de milioane de euro, din care jumătate a venit dintr-un program al UE dedicat susţinerii industriei de apărare a blocului, compania a pus în funcţiune noua infrastructură în mai puţin de un an.

Fabrica va produce iniţial circa 1.200 tone de pelete de pulbere explozivă pe an, volum ce va creşte la 1.800 de tone, suficient pentru circa 100.000 de obuze, în special de calibru 155 mm standard NATO, folosite de exemplu la tunurile Caesar.

Producția Rusiei: x30

Rusia produce de 30 de ori mai mult, ceea ce ilustrează cât de mult mai are de făcut Europa, menţionează Reuters.

Franţa are o tradiţie de producere a prafului de puşcă datând din secolul XIV şi mândria unei îndelungate istorii de autosuficienţă în producţia de arme.
Externalizare sau importuri
Eurenco produce praf de puşcă din Primul Război Mondial, dar după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial producţia de armament şi lanţurile de livrare nu au mai reprezentat o prioritate şi guvernele le-au redus.

Accentul Franţei s-a mutat pe hardware-ul militar, mai profitabil, cum ar fi avioanele de război Rafale, abandonând afacerile mai mici, mai puţin profitabile, cum ar fi producţia de pulbere explozivă, acestea fiind înlocuite de importuri.

Eurenco a cedat producţia de pulbere către afiliaţi din Suedia şi Germania în 2007, iar Franţa a rămas în totalitate dependentă de partenerii săi de peste mări.

Stop dependenţei

Războiul din Ucraina forţează Europa să-şi reinventeze industria de apărare, Moscova fiind văzută ca o ameninţare, iar Statele Unite, sub preşedintele Donald Trump - un aliat mai imprevizibil.

Pentru companiile de armament, probabil că mulţi ani de acum înainte comenzile nu se vor diminua, oferindu-le oportunitatea de a investi şi de a se dezvolta pe termen lung şi în acelaşi timp oferind oportunităţi de angajare în zone abandonate anterior.

Directorul de proiect al Eurenco, Damien Ayesa, a declarat pentru Reuters că 10% din producţie va fi pentru plan intern, iar restul pentru export, mare parte pentru Ucraina. Sistemele vor funcţiona 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Dar nimic din toate acestea nu a fost uşor, iar economiei de război a Franţei îi ia mai mult până se pune în funcţiune decât celei a Rusiei.

Reglementările, în special privind siguranţa, sunt stricte, şi există şi problema materiilor prime: două dintre cele trei elemente cheie pentru producerea peletelor provin acum din Franţa, dar un al treilea trebuie încă adus din străinătate. Eurenco studiază cum să rezolve această problemă a lanţului de aprovizionare, a menţionat Ayesa.

"Obiectivul nostru este să fim autonomi şi suverani", a subliniat el.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”