Exclusiv Gen. Ben Hodges: Ofensiva rusă la Bahmut este un proiect personal al lui Prigojin. El este în competiție cu Șoigu iar Putin știe asta

Data actualizării: Data publicării:
soigu putin prigojin
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu (foto stânga) ar fi în competiție cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin (foto dreapta) pentru a-și demonstra fiecare importanța în invazia din Ucraina începută de Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a declarat, joi seară, la Digi24, că ofensiva rusă din regiunea ucraineană a orașului Bahmut s-a dovedit a fi „un dezastru” în încercarea Moscovei de a cuceri o zonă care nu are valoare strategică. Generalul american a spus că efortul militar al armatei ruse este de fapt un „proiect personal” al lui Evgheni Prigojin, care vrea să demonstreze că grupul de mercenari Wagner este cea mai bună forță de luptă a Rusiei. Astfel, omul supranumit „Bucătarul lui Putin” ar fi în competiție cu ministrul apărării, Serghei Șoigu.

Cum merge ofensiva rusă la Bahmut?

„Groaznic. Ce dezastru pentru ruși! Încearcă de 6 luni să cucerească o zonă care, de fapt, nu are valoare strategică. Dacă ar cuceri Bahmutul mâine, ce urmează? Nu există o forță mare rusă, cu tancuri care să străpungă și să meargă către Harkov, de exemplu. Nu este nimic acolo. Mi se pare că este un proiect personal al domnului Prigojin plătit cu mii de vieți omenești. Mii de soldați ruși au fost sacrificați deoarece Prigojin vrea să demonstreze că grupul Wagner este cea mai bună forță a armatei ruse.

Ce a făcut Ucraina acolo este remarcabil. Foarte mulți soldați curajoși. Ucrainenii au suferit pierderi mari, dar au oprit armata rusă în zona unde rușii au depus cele mai multe eforturi în ultimele luni. Rușii n-au putut cuceri Bahmut.

Aș spune că problemele sistemului rus, logistica nu este potrivită pentru misiunea lor. Au probleme cu muniția de artilerie, la fel ca și Ucraina. Au suferit pierderi enorme. Chiar dacă luăm numărul rușilor uciși, comunicat de ucraineni, și îl înjumătățim, tot vorbim de 400-500 de morți în fiecare zi. Este incredibil. La un moment dat, acest lucru va fi nesustenabil. Rușii vor trebui să recruteze din Moscova și Sankt Petersburg și nu vor putea să se ascundă pentru totdeauna.

Un alt lucru pe care l-am remarcat și mă face să fiu optimist este că după 9 ani sau după un an de operațiune militară specială, rușii nu și-au dat seama cum să aibă un centru de comandă integrat cu armată, marină, forțe aeriene, ca toate să lucreze împreună. Este un principiu de război, să ai unitate la nivel de comandă. În schimb, îl ai pe Prigojin, care îl urăște pe Șoigu și pe toți ceilalți, care îi critică pe toți. Kadîrov îi ceartă, vorbește mult, dar nu vedem videoclipuri cu ceceni morți. Credem că îi păstrează pentru planurile lui de viitor. Iar Statul Major rus nu îl susține pe Prigojin cu artilerie, cu aviație, evident că nu, deoarece se plânge de ei în fiecare zi public. Cred că Statul Major General de la Moscova și-ar dori ca Prigojin să eșueze mai mult decât și-ar dori ca proprii lor soldați să aibă succes. Este o incoerență la nivel de comandament. Este un comandament neunificat iar acesta este un lucru bun pentru Ucraina”, a spus Ben Hodges.

Citește și: Ben Hodges: Rusia știe că dacă ajunge în Moldova, riscul unei probleme cu România, deci cu tot NATO, ar fi devastator

„Cred că Vladimir Putin îi îndreaptă pe Prigojin și Șoigu unul împotriva celuilalt”

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cum vi se pare această luptă între Prigojin și Șoigu? Unde putem să ajungem?

„Cred că este o competiție între doi oameni. Se vede fiecare pe sine cel mai loial în fața lui Putin. Evident, Putin știe aceste lucruri. Cred că el îi îndreaptă unul împotriva celuilalt. Cred că la un moment dat va trebui să decidă care este mai periculos pentru el. Poate în următoarele două, trei luni vom vedea cum se va desfășura situația.

Dacă țineți minte din istorie, Stalin a făcut același lucru, între (Gheorghi – n.red.) Jukov și (Ivan – n.red.) Konev. Știa că cei doi sunt rivali. Așa că a folosit această rivalitate ca să ducă luptele către Berlin în 1945. Dar a pierdut mii de soldați sovietici. Cred că Putin face ceva asemănător”, a mai afirmat generalul american.

Citește și: Ben Hodges: În următoarele 3 luni, ucrainenii trebuie să se mobilizeze pentru a izola Crimeea, abia apoi se pot ocupa de Donbas

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri