General american în rezervă: Noul comandant al operațiunilor ruse în Ucraina e un „călău” care a provocat haos în Cecenia și Siria

Data actualizării: Data publicării:
aleksandr dvornikov saluta
Generalul Aleksandr Dvornikov, la parada militară de 9 Mai din 2021 Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov, un general cu experiență de teren căpătată în Cecenia și Siria, la comanda invaziei din Ucraina. Generalul locotenet în retragere Mark Hertling a vorbit la CNN despre semnificațiile acestei numiri, în condițiile în care războiul din Ucraina a fost până acum un eșec pentru Kremlin.

„E interesant din punctul de vedere al procesului de control și comandă. Dvornikov e un general rus tipic. A fost mobilizat în est, în centru și în sud și a urmat calea obișnuită pentru militarii ruși de top: comandă de infanterie, școlile militare obișnuite. Interesant este că a luptat în războiul din Cecenia și a fost primul comandant rus în Siria, la începutul implicării Rusiei în această țară”, a spus Hertling.

„Dvornikov are multă experiență cu genul de acțiuni pe care le-am văzut în ultima vreme. Acum este comandantul districtului militar de sud, ceea ce înseamnă Cecenia, Daghestan, Osetia de nord, Crimeea, așa că știe bine zona. Modul în care a condus operațiunile până acum i-a adus multe medalii, unele date chiar de Putin”, a continuat generalul în rezervă.

„Dar a fost și tipul de călău care a dus campanii în care au existat multe atacuri împotriva civililor, a distrus infrastructură civilă, a provocat haos atât în Siria, cât și în Groznîi. Acesta este omul care trebuie să livreze rușilor un succes militar înainte de parada de 9 mai din Moscova. Dacă va putea sau nu să facă acest lucru e cu totul altă poveste, pentru că nu are foarte multe trupe pentru a executa operațiunile din est”, a mai spus Hertling.

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.

În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată.

Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...