General american: Racheta hipersonică testată de China a făcut înconjurul pământului. „Într-o zi ar putea lansa un atac nuclear”

Data actualizării: Data publicării:
rachet long march china Shenzhou-13
China a testat o rachetă nucleară hipersonică, folosind modelul de rachetă „Long March", cu care au zburat și astronauții chinezi în misiunea recentă Shenzhou-13. Foto: Kevin Frayer/ Getty Images

Racheta hipersonică testată de China în această vară „a făcut înconjurul lumii”, a spus generalul John Hyten, adjunctul șefului statului major al forțelor americane. El a oferit noi detalii despre testul balistic negat de Beijing și a avertizat că China ar putea să lanseze la un moment dat un atac nuclear surpriză asupra Statelor Unite, potrivit CNN.

„Au lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune. A făcut înconjurul lumii, lansată cu un vehicul hipersonic care s-a întors înapoi în China, lovind o țintă din China”, a spus generalul într-un interviu pentru NBC News.

Întrebat dacă racheta și-a lovit ținta, Hyten a răspuns: „Suficient de aproape”.

Hyten a spus că ritmul în care armata chineză își dezvoltă capacitățile este „uimitor” și a avertizat că într-o zi ar putea avea capacitatea de a lansa un atac nuclear surpriză asupra SUA.

Detaliile privind acest test vin pe fondul tensiunilor tot mai mari în ceea ce privește Taiwanul și într-un moment în care China își întărește capacitățile militare.

De altfel, Pentagonul a avertizat într-un raport publicat la începutul acestei luni că China își extinde rapid arsenalul nuclear și ar putea avea 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului.

SUA au în prezent 3.750 de focoase nucleare, conform celor mai recente date de la Departamentul de Stat, depășind arsenalul nuclear al Chinei.

În octombrie, Financial Times a relatat despre testul chinezesc cu o rachetă hipersonică, care teoretic ar putea fi capabilă să evite sistemele americane de apărare antirachetă. Viteza cu care chinezii au dezvoltat sistemul i-a surprins pe oficialii americani din domeniu securității naționale.

Pe măsură ce China și Rusia își dezvoltă propriile versiuni de rachete hipersonice, Pentagonul a făcut de asemenea o prioritate din dezvoltarea armelor hipersonice. Un test american cu rachetă hipersonică a eșuat luna trecută, dar Pentagonul insistă că rămâne pe drumul cel bun pentru a livra arme hipersonice ofensive în următorii ani.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri