Gigantii digitali americani elimină mai mult conținut de pe platformele lor decât o face UE, spune comisarul european pentru Tehnologie

Data publicării:
World Press Freedom Day 2025 event in Brussels
Comisarul european pentru Tehnologie Henna Virkkunen. Foto: Profimedia

Comisarul european pentru Suveranitatea Tehnologică, Henna Virkkunen, a declarat pentru Euractiv că gigantii digitali americani elimină mai mult conținut de pe platformele lor, conform propriilor termeni și condiții, decât o face Uniunea Europeană. Această afirmație vine ca răspuns la criticile venite din partea mogulilor tehnologici și oficialilor americani, care consideră legislația digitală a UE (Legea privind serviciile digitale DSA) o amenințare la adresa libertății de exprimare.

Virkkunen a subliniat că, deși în SUA platformele aplică reguli mai stricte privind conținutul, Uniunea Europeană are o abordare diferită, axată pe protecția drepturilor fundamentale și transparență

În ultimele luni, directorii executivi din domeniul tehnologiei, printre care și Elon Musk, proprietarul X, s-au aliniat pentru a critica DSA, calificând-o drept o amenințare la adresa libertății de exprimare. Însă, într-un interviu exclusiv acordat Euractiv, Virkkunen a citat date care, potrivit ei, arată că platformele americane sunt responsabile pentru cea mai mare parte a eliminărilor de conținut.

Ea a subliniat, de asemenea, că datorită eforturilor DSA de a promova transparența platformelor, avem cunoștință de acest lucru.

„Adesea, în SUA, platformele au reguli mai stricte în ceea ce privește conținutul”, a afirmat Virkkunen.

În vizor, Meta și X

Conform datelor citate de Virkkunen, 99% dintre cazurile de eliminare a conținutului online între septembrie 2023 și aprilie 2024 au vizat conținut eliminat de pe platforme online precum Meta și X, în conformitate cu propriile lor condiții generale.

Doar 1% dintre eliminările înregistrate în UE au fost declanșate de „semnalatori de încredere”, a spus ea, referindu-se la organizațiile care sunt verificate în conformitate cu DSA pentru a semnala conținutul online ilegal autorităților naționale.

Mai mult, doar 0,001% dintre cazurile semnalate de semnalatori de încredere au dus la o decizie efectivă de eliminare de către autoritățile naționale, conform datelor.

Gigantii digitali americani elimină mai mult conținut de pe platformele lor conform propriilor termeni și condiții decât o face Uniunea Europeană.

La începutul acestei luni, Virkkunen a vizitat Statele Unite, unde s-a întâlnit cu diverși directori executivi din domeniul tehnologiei și responsabili politici, în contextul rezistenței crescânde a Administrației Trump față de regulamentul digital al UE.

„Este important să subliniem întotdeauna că acest DSA se aplică numai pe teritoriul european”, a declarat Virkkunen.

Referindu-se la atacurile Meta împotriva DSA, ea a sugerat, de asemenea, că compania își apără „interesele comerciale” și „modul în care și-a conceput serviciile”.

În ciuda respingerii atacurilor SUA, comisarul finlandez a evitat să-i critice direct pe Mark Zuckerberg de la Meta sau pe Musk de la X pentru afirmațiile nefondate privind cenzura.

În schimb, discutând despre regulile de moderare a conținutului din SUA, despre care a sugerat că au un impact mai mare asupra UE decât invers, ea a menționat discuțiile despre eutanasie care au fost eliminate de platformele americane. Imaginile nud, statuile și alte opere de artă nud nu sunt cenzurate în UE, dar pot fi interzise în conformitate cu termenii și condițiile platformelor americane, a menționat ea.

Bazându-se pe datele privind transparența din DSA, Virkkunen a declarat că a făcut observații similare în timpul recentei sale vizite peste ocean, unde s-a întâlnit cu mai mulți critici vocali ai regulamentului digital al blocului, printre care Jim Jordan, reprezentant al Camerei Reprezentanților din SUA și politician MAGA. „Cred că datele au fost informații foarte valoroase pentru el”, a spus ea.

Jordan a trimis scrisori separate atât lui Virkkunen, cât și comisarului pentru Concurență, Teresa Ribera, în care a criticat DSA și regulamentul său asociat, Legea privind piețele digitale (DMA), axată pe concurență.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții...
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Tallulah, fiica lui Bruce Willis, mărturisiri sfâșietoare despre lupta cu anorexia: „Am avut nevoie de un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Cu ce pensie rămâi după plata CASS și a impozitului? Pierzi 380 lei la o pensie de 5.000 lei
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Frumoasa soție a lui Mark Wahlberg a împlinit 47 de ani. Actorul și Rhea au patru copii împreună: "Familia...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...