Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare: „Să trimitem stânga în opoziție”

Data actualizării: Data publicării:
Fratelli d'Italia Programmatic Conference in Pescara, Italy - 28 Apr 2024
Giorgia Meloni va fi primul nume de pe buletinul de vot pentru partidul Frații Italiei, în toate cele cinci circumscripții italiene, la alegerile europarlamentare. Sursa foto: Profimedia Images

Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat că va candida la alegerile europene din iunie, duminică, la conferința „Italia schimbă Europa”. Meloni va deschide lista la europarlamentare în încercarea de a crește șansele partidului său Frații Italiei, pentru mai multe locuri în Parlamentul European, dar dacă va fi aleasă, își va ceda locul.

Votul pentru Parlamentul European, din 6-9 iunie, este un test cheie pentru coaliția Georgiei Meloni de dreapta, care s-a format acum 18 luni, scrie Reuters.

„Vrem să facem în Europa ceea ce am făcut în Italia... să creăm o majoritate care să reunească forțele de centru-dreapta și să trimitem stânga în opoziție”, le-a spus Meloni membrilor de partid, prezenți la conferința organizată în orașul de coastă Pescara, unde și-a lansat campania electorală pentru un loc în PE.

Meloni, al cărui partid își are rădăcinile în grupul fascist al lui Benito Mussolini, a cerut Italiei să părăsească zona euro atunci când se afla în opoziție, iar alegerea sa în 2022 a stârnit îngrijorări în unele capitale europene.

Cu toate acestea, Meloni a urmat o linie larg pro-europeană, în special în chestiuni de politică externă, cum ar fi Ucraina și Orientul Mijlociu.

Partidul ei este cel mai popular din Italia, cu 27% din susținere, potrivit sondajelor recente, înaintea Partidului Democrat (PD) de opoziție cu aproximativ 20% și Mișcarea 5 Stele de stânga cu 16%.

Meloni va fi primul nume de pe buletinul de vot pentru Frații Italiei în toate cele cinci circumscripții ale Italiei la alegerile UE, dar a promis că nu va folosi „un singur minut” din timpul său ca prim-ministru pentru campanie.

Liderul PD, Elly Schlein, a anunțat săptămâna trecută că va candida și ea, la fel ca și Antonio Tajani, șeful partidului de centru Forza Italia, care face parte din coaliția de guvernământ.

Toți cei trei lideri speră să câștige voturi ale oamenilor care sunt puțin interesați de politică, dar sunt atrași de numele șefilor de partid aflate pe buletinul de vot.

Presupunând că sunt aleși, se așteaptă ca Meloni, Schlein și Tajani să renunțe la locurile lor, făcând loc pentru candidații care se vor clasa în urma lor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri