Grecia aprobă noi cheltuieli de înarmare. Va cumpăra torpile, fregate și avioane Rafale din Germania și Franța

Data publicării:
avion rafale
Grecia își consolidează aviația militară cu avioane Rafale livrate de Franţa. Foto: Profimedia

Parlamentul Greciei a aprobat marţi seara noi cheltuieli pentru înarmare și a dat undă verde pentru achiziţiile a şase torpile din Germania, trei fregate şi şase avioane de vânătoare-bombardament Rafale din Franţa.

Grecia a comandat deja 18 avioane Rafale în 2021, când Turcia a pus la îndoială public suveranitatea elenă asupra insulelor din Marea Egee. Şase din aparatele respective au fost deja livrate.

"Din cauza acestei dezlănţuiri se falsifică istoria, legislaţia internaţională, tratatele şi geografia", a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis în parlamentul de la Atena, pentru a justifica noile achiziţii, scrie Agerpres.

Mai mulţi oficiali guvernamentali din Turcia, inclusiv ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, au afirmat recent că Grecia îşi pierde suveranitatea asupra multor insule din estul Mării Egee, deoarece le-a militarizat.

De la Ankara au fost trimise mesaje în acest sens şi Naţiunilor Unite, arătându-se că militarizarea insulelor respective este interzisă conform tratatelor de la Lausanne (1923) şi Paris (1947).

Atena a susţinut că insulele sunt ameninţate prin staţionarea a numeroase ambarcaţiuni de desant pe coasta de vest a Turciei, ceea ce explică decizia de a echipa defensiv teritoriile în cauză.

Aprobarea de către parlament a unor cheltuieli suplimentare pentru apărare era considerată certă, deoarece partidul conservator al lui Mitsotakis, Noua Democraţiei, dispune de majoritatea absolută în legislativ. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri