Grupul de lucru anti-COVID de la Casa Albă, pe cale să fie desființat. Trump vrea redeschiderea economiei chiar cu prețul unor vieți

Data publicării:
Preşedintele SUA Donald Trump gesticulează cu pumnul
Foto: Getty Images

Donald Trump se pregătește să renunțe la grupul de lucru special pentru răspunsul la pandemia de COVID-19, chiar și în condițiile în care numărul deceselor din SUA nu arată semne că va scădea în viitorul apropiat, iar experții avertizează că cea mai neagră perioadă nici măcar nu a început încă, relatează The Guardian.

Mike Pence, vicepreședintele SUA, numit în fruntea grupului de lucru, a spus, marți, că atribuțiile acestuia și coordonarea răspunsului la pandemie ar putea fi transferate înapoi la agențiile federale la sfârșitul lunii mai sau la începutul lui iunie.

Dar în condițiile în care un raport intern de la Casa Albă arată că numărul deceselor zilnice în SUA din cauza COVID-19 ar putea să ajungă la 3000 pe zi în iunie, această decizie alimentează îngrijorări cu privire la faptul că Trump a abandonat orice fel de strategie de sănătate publică pentru limitarea numărului deceselor și răspândirii coronavirusului și se gândește numai la cum poate redeschide economia și cum se poate salva electoral înainte de alegerile din noiembrie.

„Nu spun că totul este perfect. Vor fi niște oameni afectați? Da. Vor fi niște oameni afectați foarte rău? Da. Dar trebuie să redeschidem țara și trebuie să o redeschidem curând”, a spus Trump în timpul unei călătorii de campanie în Arizona, unul dintre statele importante în matematica electorală a alegerilor prezidențiale.

Întrebat direct în cadrul unui interviu dacă crede că vor fi pierdute vieți pentru redeschiderea țării, Trump spune că că „acest lucru este posibil” dar că „vom practica toate lucrurile pe care le-am învățat – distanțare socială și spălatul pe mâini”. „Trebuie să ne luăm țara înapoi”, a încheiat Trump.

Grupul de lucru american pentru răspunsul la pandemie a fost creat la finalul lunii ianuarie, iar Pence a fost numit șeful acesteia la finalul lui februarie. La început, el a avut întâlniri frecvente, dar conferințele de presă stabilite pentru ca specialiștii să comunice situația americanilor au devenit un loc în care Trump să își expună ideile cel puțin bizare. Președintele a fost acuzat că se folosește de platformă pentru a câștiga din punct de vedere politic, în timp ce aliații lui republicani l-au avertizat că ieșirile dese și declarațiile sale bizare îl afectează în sondaje.

După o conferință în care Trump a vorbit despre ideea injectării bolnavilor cu dezinfectant, aceste informări de presă au fost sistate. Ele nu au mai fost reluate de cel puțin o săptămână, iar grupul de lucru are întâlniri din ce în ce mai puțin frecvente.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita