Grupul Wagner încearcă să cumpere armament din Turcia aliată NATO, conform documentelor secrete scurse

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin îmbrăcat în costum cu cravată
Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

În documentele scurse, recent, pe rețelele sociale, care arată cât de mult au reușit serviciile americane să se infiltreze în Rusia pentru spionaj, apar și informații care arată planurile grupului de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin, de a cumpăra armament din Turcia aliată NATO, scrie The Washington Post.

Documentele arată că guvernul SUA are inclusiv acces la planurile interne ale notoriului grup Wagner, armata privată a lui Evgheni Prigojin care luptă alături de armata rusă în Ucraina. Conform acestora, Wagner caută să cumpere armament din Turcia.

La începutul lui februarie, reprezentanți ai Wagner „s-au întâlnit cu contacte turce pentru a cumpăra arme și echipament din Turcia pentru eforturile Wagner în țara africană Mali și în războiul din Ucraina”, se arată într-unul dintre rapoarte.

În document se mai precizează că președintele interimar al Mali, Assimi Goita, „a confirmat că Mali va putea obține arme din Turcia prin intermediul Wagner”.

Este neclar din acest raport dacă guvernul turc este conștient de eforturile Wagner sau dacă acestea au avut succes. Totuși, informațiile că un aliat NATO ar fi putut să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei sunt șocante și ar putea să provoace consecințe nemaivăzute.

Informațiile vin în contextul în care Turcia continuă să blocheze aderarea Suediei la NATO și a perturbat procesul aderării celor două țări nordice vreme de luni de zile, folosind pretexte care nu au nimic de a face cu Alianța.

Conform publicației americane citate, un purtător de cuvânt al guvernului turc a refuzat să comenteze informațiile.

Documente secrete ale americanilor, scurse pe rețelele sociale

Documentele departamentului apărării american, scurse pe reţelele sociale, arată cât de mult s-au infiltrat americanii în serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei. Scurgerea de informații arată cum a putut guvernul SUA să avertizeze Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinăriei de război a Rusiei.

Documentele scot în evidență informații care arată o armată rusă epuizată pe frontul din Ucraina şi un aparat militar profund compromis. Totodată, documentele conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Rusiei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere.

În același timp, scurgerea de informații, a cărei sursă rămâne anonimă, dezvăluie evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie dificilă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri