Guvernul Merz crește salariul minim în Germania. Activitatea economică ar putea beneficia de această creștere a puterii de cumpărare

Data publicării:
merz profimedia
Friedrich Merz. Foto: Profimedia

În prezent stabilit la 12,82 euro, salariul minim pe oră va crește în Germania la 13,90 euro în 2026 și la 14,60 euro în 2027. Suma aleasă este rezultatul unui compromis dificil pe o temă extrem de sensibilă din punct de vedere politic. Decizia a fost anunțată de comisia independentă însărcinată cu stabilirea salariului minim, după lungi negocieri și un vot unanim, scrie Le Monde.

Acest nivel a făcut obiectul unei dezbateri aprinse între membrii coaliției în ultimele săptămâni. Conservatorii din CDU/CSU, formațiunea cancelarului Friedrich Merz, considerau, alături de patronat, că o creștere prea puternică a salariului minim ar putea afecta competitivitatea fragilă a firmelor germane. Partidul Social-Democrat, pe de altă parte, a făcut din creșterea salariului minim la 15 euro pe oră o promisiune-cheie a campaniei sale pentru alegerile din februarie.

În cele din urmă, suma de 15 euro nu va fi atinsă până la sfârșitul legislaturii, chiar dacă salariul minim va crește semnificativ, cu 14% în doi ani. „Este cea mai mare creștere a salariului minim de la introducerea sa”, a declarat Bärbel Bas, ministrul social-democrat al Afacerilor Sociale, în discursul său de vineri după-amiază, la congresul partidului.

Dar este un succes înșelător: cu 14,60 euro în 2027, angajații plătiți cu salariul minim nu vor atinge încă pragul de două treimi din salariul mediu din Germania, așa cum doreau SPD și sindicatele, prag sub care angajații fac parte din categoria salariaților cu salarii mici. Acesta este estimat la 15,12 euro pe oră în 2025 de către institutul economic și social WSI, apropiat de federația sindicatelor germane DGB.

Or, Germania are un număr foarte mare de lucrători cu salarii mici: potrivit institutului federal de statistică Destatis, 6,3 milioane de persoane sunt afectate, adică 16 % din totalul salariaților în 2024, o rată superioară mediei europene (14 %) și cu mult peste nivelul francez (8 %). În Germania, aceste locuri de muncă se găsesc în principal în sectorul serviciilor, cum ar fi hoteluri și restaurante, unde rata de sindicalizare este scăzută.

„Un decalaj parțial recuperat”

Pentru a contracara creșterea acestor salarii mici, SPD a votat în 2015 introducerea unui salariu minim, stabilit atunci la 8,50 euro, punând capăt unei lungi tradiții de independență a partenerilor sociali în ceea ce privește stabilirea remunerațiilor. De atunci, o comisie compusă din reprezentanți ai patronatului și ai sindicatelor se reunește o dată la doi ani pentru a stabili nivelul salariului minim. La începutul anului 2022, SPD a impus o creștere excepțională pentru a-l aduce la 12 euro, al cărei efect asupra puterii de cumpărare a fost apoi anulat de creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare.

„Ieșim dintr-o fază în care inflația a crescut puternic, în timp ce salariul minim a crescut doar moderat. Acest decalaj este parțial recuperat”, a subliniat economista Monika Schnitzer, președinta consiliului de experți economici germani. Reamintind că majorările anterioare ale salariului minim nu au provocat o creștere a șomajului, ea a declarat că efectul majorării asupra inflației ar trebui să rămână minim. După cinci ani de stagnare, activitatea economică ar putea beneficia, în schimb, de această creștere progresivă a puterii de cumpărare a gospodăriilor cu venituri modeste, care consacră o mare parte din resursele lor consumului.

Institutul economic din Berlin (DIW), apropiat de sindicate, a criticat decizia comisiei. „Un salariu minim mai mare ar ajuta milioane de lucrători, ar crește productivitatea, ar favoriza condiții de concurență echitabile și ar face piața muncii mai atractivă, în special pentru persoanele provenite din străinătate”, a declarat Marcel Fratzscher, președintele DIW, subliniind grava penurie de forță de muncă care afectează în prezent sectorul serviciilor din Germania.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Punctaj la pensie, majorat cu 50% pentru un pensionar. Casa de Pensii, înfrângere uriașă în instanță
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu