Haiti cere o intervenție militară internațională după ce bandele mafiote i-au blocat economia și au provocat o criză umanitară uriașă

Data publicării:
Bărbat care aruncă lemne pe foc la un protest în Haiti
Situația gravă din Haiti a provocat și proteste - oamenii au cerut demisia premierului pe fondul creșterii prețurilor la combustibili, din cauza penuriei. Foto: Profimedia Images

Guvernul statului Haiti a decis să solicite ajutor militar din partea comunității internaționale pentru a lupta împotriva unor bande mafiote care s-au coalizat și au pornit o blocadă a principalului port al țării, fapt ce a dus la o penurie generalizată și o criză umanitară uriașă, relatează Reuters.

Principalul terminal petrolier din Haiti, din portul Varreux este blocat și nu mai poate fi folosit de luna trecută, după ce o coaliție de grupuri mafiote au realizat o adevărată „blocadă”. Lipsa de combustibil a schilodit sistemul haitian de transporturi și a forțat companiile și spitalele să se închidă.

Țara se confruntă din acest motiv și cu o lipsă de apă îmbuteliată, chiar într-un moment în care se confruntă și cu un nou focar de holeră. Răspândirea acestei boli se controlează prin creșterea gradului de igienă și printr-un acce adecvat la apă curată.

A fost decis în Consiliul de Miniștri noaptea trecută... să solicităm ajutor militar comunității internaționale pentru a puta lupta împotriva aceste crize umanitare incredibile”, a spus un purtător de cuvânt al prim-ministrului Ariel Henry.

Nu este încă clar care ar fi țările care vor primi această solicitare de ajutor din partea Haiti.

Organizația Națiunilor Unite a cerut, joi, crearea unui coridor umanitar pentru a permite intrarea și distribuirea în țară a combustibilului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri