„Închisoare sau glonț”. Guvernul Argentinei introduce măsuri dure pentru cei care fac proteste după devalorizarea monedei

Data actualizării: Data publicării:
Javier Milei Sworn In As Argentina's New President
Javier Milei (foto) i-a avertizat pe argentinieni că urmează o „terapie șoc” a economiei. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul lui Javier Milei amenință pe toată lumea care va protesta față de măsurile economice, printre care devalorizarea monedei naționale cu peste 50%. Activiștii pentru drepturile omului și-au exprimat consternarea față de noile linii de securitate ale noului președinte al Argentinei pentru a restrânge valul anticipat de proteste, notează The Guardian.

Persoanele și organizațiile care protestează vor fi identificate cu „mijloace video, digitale sau manuale” – și apoi facturate pentru costul trimiterii forțelor de securitate pentru a controla demonstrațiile lor, a declarat ministrul securității din Milei, Patricia Bullrich, în timp ce a anunțat noul protocol joi.

„Statul nu va plăti pentru folosirea forțelor de securitate; organizațiile care au statut legal vor trebui să plătească sau persoanele fizice vor trebui să suporte costul”, a spus Bullrich.

Scopul noilor reguli este de a preveni o formă tradițională de protest cunoscută sub numele de pichete, în care demonstranții blochează drumurile și autostrăzile orașului ore, zile – și uneori chiar săptămâni.

„Trăim de mulți ani în dezordine totală și absolută. Este timpul să punem capăt acestei metode, a extorcării suferite de cetățeni”, a spus Bullrich, care a adăugat că demonstranții ar putea „protesta pe trotuar”.

Grupurile pentru drepturile omului și legislatorii opoziției și-au exprimat îngrijorarea față de regulile despre care au spus că vor incrimina, în esență, protestele legitime.

„Sub promisiunea ordinii [guvernul] încearcă să suprime protestul public împotriva efectelor măsurilor oficiale”, a declarat Centrul de Studii Juridice (CELS) într-un comunicat. „Măsurile atacă dreptul de a protesta și incrimina pe cei care demonstrează și persecută organizațiile sociale și politice”.

Legislatorul de stânga și fostul candidat la președinție Myriam Bregman a declarat pe X (fostul Twitter): „Ceea ce a anunțat Bullrich este absolut neconstituțional... Dreptul de a protesta este primul dintre toate drepturile”.

José Luis Espert, un legiuitor al partidului lui Milei, Liberty Advances, a răspuns cu o frază de trei cuvinte: „Închisoare sau glonț”.

Noul protocol împuternicește poliția din stațiile de tren și autobuz să confiște măști, bastoane sau alte elemente despre care consideră că ar putea fi folosite într-o demonstrație. De asemenea, limitează participarea adolescenților la protestele sociale, stabilind că părinții tinerilor care ar fi trebuit să fie la școală în loc să protesteze vor fi sancționați.

„Bullrich a anunțat că guvernul va pedepsi participarea fetelor, băieților și adolescenților la proteste. În acest fel, incriminează mamele și tații care cer condiții mai bune pentru familiile lor și îi exclude pe cei care se ocupă de îngrijirea lor”, a spus CELS în comunicatul său.

Prezentatorul de știri de televiziune Mario Massaccesi de la canalul de știri TN și-a amintit că însuși Bullrich a blocat străzile din centrul orașului Buenos Aires când a protestat împotriva blocajelor din timpul Covid. „Ce autoritate are acum să spună altora că nu pot protesta?” a întrebat prezentatorul de știri.

Sunt așteptate proteste ca răspuns la reducerile masive de salarii și la creșterea tarifelor transporturilor anunțate ca parte a programului economic de tip „fierăstrău cu lanț” al lui Milei.

Inflația, care a atins un vârf de aproximativ 160% în ultimele zile ale guvernului anterior al peronistului Alberto Fernández, a crescut vertiginos în hiperinflație în prima săptămână a administrației lui Milei.

„Astăzi, inflația se deplasează la o rată zilnică de 1%, ceea ce înseamnă că se deplasează la o rată anuală de 3.678%”, a spus Milei pe feedul său de Instagram vineri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri