Insurecția lui Prigojin, povestită de un subofițer Wagner. „Aflam ce se întâmplă de pe Telegram, la fel ca voi”

Data publicării:
Mercenar Wagner urcat pe un vehicul blindat în Rostov
Luptătorii Wagner controlează orașul Rostov Foto: Profimedia Images

Un mercenar care a luat parte la tentativa de insurecție a lui Evgheni Prigojin de la sfârșitul lunii iunie spune că el și camarazii lui de luptă „habar nu aveau” ce se întâmpla, scrie BCC, care a stat de vorbă cu subofițerul Wagner sub condiția anonimatului. Mercenarii Wagner au fost instruiți încă de la început să nu vorbească cu presa, altfel vot fi „anulați”, adică uciși.

În decurs de doar 24 de ore, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat o insurecție, trimițând trupe în orașul Rostov-pe-Don, din sudul țării, iar apoi mai departe, spre Moscova.

Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reușit să vorbească cu un comandant de rang inferior care s-a aflat în mijlocul acțiunii în timpul insurecției.

Gleb - nume fictiv - fusese implicat anterior în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, în estul Ucrainei. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea lui într-o cazarmă din regiunea Lugansk, ocupată de ruși.

Dis-de-dimineață, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner, pe care Gleb nu dorește să îl numească din motive de securitate, dar care acționa la ordinele lui Prigojin și ale consiliului de comandă Wagner.

„Este o desfășurare completă”, i s-a spus. „Formăm o coloană, ne punem în mișcare”.

Gleb precizează că nu i s-a spus nimănui încotro se îndrepta coloana, dar a fost surprins când a realizat că se îndepărtau de linia frontului.

„Poliția rutieră ne-a salutat pe drum”

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistență, spune el, în timp ce treceau granița rusă în regiunea Rostov.

„Nu am văzut niciun polițist de frontieră”, își amintește el. „Dar poliția rutieră ne-a salutat pe drum”.

Canalele asociate cu gruparea Wagner pe aplicația de mesagerie Telegram au scris ulterior că polițiștii de frontieră de la punctul de control din Bugaievka au depus armele la sosirea luptătorilor Wagner.

Aceste canale au distribuit o fotografie care ar fi fost făcută la fața locului și care arată două duzini de indivizi neînarmați și îmbrăcați în camuflaj.

Pe măsură ce se apropiau de Rostov-pe-Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile militare din oraș și să ocupe aeroportul militar.

Unitatea lui Gleb a primit ordin să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

În timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie încuiată și goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă e cineva înăuntru.

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o ușă s-a deschis și doi oameni au ieșit în stradă.

„Au spus: «Băieți, hai să facem o înțelegere»”, povestește Gleb. „Eu am spus: «Despre ce să facem o înțelegere? Ăsta este orașul nostru». Așa că am convenit să ne lăsăm în pace unul pe celălalt. Mai ieșeau să fumeze din când în când”.

Jurnaliștii din Rostov au raportat o situație similară cu multe clădiri guvernamentale din oraș și din împrejurimi. Luptătorii Wagner le survolau mai întâi cu drone și apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsați să intre cu mâncare.

„Am aflat de pe Telegram, la fel ca voi”

În timp ce toate acestea se întâmplau, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării al Rusiei, generalul-locotenent Yunus-bek Yevkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alexeiev.

Prigojin le-a cerut să îi predea pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, și pe ministrul apărării, Serghei Șoigu.

În timp ce Prigojin era în întâlnirea cu cei doi lideri ai armatei ruse, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mișcare.

Gleb confirmă informațiile din presă, potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care apare rar în public.

Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej și se pare că se îndrepta spre Moscova, spune Gleb.

Deci, știa Gleb planul - ce intenționa sau ce plănuia să facă Prigojin? El jură că nu avea nicio idee. „Am aflat ce se întâmplă de pe Telegram, la fel ca voi”.

Pe parcursul zilei, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov au fost transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinși să vadă locuitori din Rostov-pe-Don și chiar jurnaliști zâmbind și discutând cu unii dintre mercenarii Wagner, în mod normal foarte rezervați, care le ocupau orașul.

„Erau foști deținuți”, spune Gleb, referindu-se la numeroșii infractori înrolați de Wagner anul trecut din închisorile ruse. „Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei”.

Pentru luptătorii consacrați precum Gleb, care au fost angajați cu mult înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clare.

El a declarat pentru BBC că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi „anulat”, adică ucis. Mai mulți foști luptători wagnerieni au spus același lucru, mai precizează BBC.

Fără nicio explicație

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi și i s-a spus, fără nicio explicație, că el și unitatea sa trebuie să se întoarcă la baza din Lugansk.

În timp ce se întorceau la cazarmă, au urmărit știrile pe Telegram.

Au citit că împotriva lui Prigojin au fost formulate acuzații penale, care apoi au fost retrase, și că acesta urma să se mute în Belarus.

Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi trași la răspundere pentru rolul lor în răzvrătire din cauza „meritelor lor de luptă”, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov.

Pentru Gleb și unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Lugansk până la noi ordine.

Gazdele lor, autoritățile așa-numitei Republici Populare Lugansk, militanții separatiști pro-ruși din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor și despre ce se va întâmpla cu echipamentul și muniția lor, spune el.

Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat încă”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...