Întâlnire „istorică” a miniștrilor de Externe din UE la Kiev. Ucraina primește un ajutor de 5 miliarde de euro

Data publicării:
Josep Borrell și Dmitro Kuleba.
Josep Borrell și Dmitro Kuleba. Foto: Profimedia

Ucraina urmează să primească ajutor militar de 5 miliarde de euro precum și ajutor pentru antrenamentul piloților de luptă, a spus principalul diplomat al UE, Josep Borrell, după o întâlnire „istorică” a miniștrilor de externe ai UE la Kiev, relatează The Guardian.

Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a anunțat luni că UE rămâne angajată să ajute Ucraina să învingă Rusia „brutală și inumană”.

„Nu văd niciun stat membru care să ezite”, a spus el, întărind o declarație a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de vineri, potrivit căreia este încrezător că Slovacia și Polonia vor continua să sprijine lupta împotriva Rusiei, în ciuda șocurilor politice din ambele țări.

„Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului”, a spus Borrell într-o conferinţă de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Reuniunea miniştrilor de externe ai UE a fost „un semnal puternic pentru Rusia că nu ne lăsăm intimidaţi de rachetele sau dronele” sale, a subliniat Borrell.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu miniştrii de externe ai UE și declarat că este „încrezător că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să câştige confruntarea” cu Rusia.

„Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră: cu cât vom face mai mulţi paşi puternici şi principiali împreună, cu atât mai repede se va încheia acest război. Se va încheia în mod echitabil. Se va încheia cu restabilirea integrităţii noastre teritoriale şi cu garantarea fiabilă a păcii pentru întreaga Europă”, a spus Zelenski.

El a descris prezenţa miniştrilor la Kiev drept un pas spre consolidarea Europei.

„Trebuie să luăm în mod constant noi măsuri de apărare şi diplomatice, politice şi de integrare, economice şi de sancţiuni care vor face poziţiile noastre comune mai puternice”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

„Cu cât suntem mai activi, cu atât este mai puţin probabil ca Rusia să se adapteze la presiunea noastră comună”, a subliniat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri