Iranul a depus o plângere la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) împotriva Ucrainei, Canadei, Suediei și Regatului Unit, încercând să anuleze o hotărâre a Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) care a considerat Teheranul responsabil pentru doborârea în 2020 a unui avion de pasageri ucrainean.
În plângerea sa, Iranul susține că Consiliul OACI și-a depășit autoritatea atunci când a acceptat o plângere comună din partea celor patru țări, ai căror cetățeni s-au numărat printre cele 176 de persoane ucise atunci când zborul PS752 al Ukraine International Airlines a fost doborât lângă Teheran în 2020, informează Kyiv Independent.
La 8 ianuarie 2024 Ucraina și partenerii săi au inițiat o procedură la OACI, solicitând ca Iranul să fie tras la răspundere pe deplin în temeiul legislației internaționale în domeniul aviației. La 17 martie 2025, Consiliul OACI a respins obiecțiile Iranului și a decis că are competența de a examina cazul.
În prezent, Teheranul face apel la această decizie și susține că doborârea a fost un act „neintenționat” cauzat de o „eroare umană” într-o perioadă de „alertă militară ridicată”.
În plângerea sa, Teheranul susține că Consiliul OACI și-a depășit competența și a acceptat cazul în mod necorespunzător. Iranul susține că, în temeiul articolului 84 din Convenția de la Chicago - acordul internațional care reglementează aviația civilă și care a instituit OACI - Consiliul nu avea autoritatea de a acționa deoarece statele implicate nu s-au angajat în negocieri directe adecvate cu Teheranul înainte de a-și depune plângerea. Potrivit Iranului, acest pas procedural este necesar înainte ca astfel de dispute să poată fi aduse în fața Consiliului.
„În orice caz, orice negocieri privind interpretarea și aplicarea articolului 3 bis nu au fost purtate cu bună-credință, cu atât mai puțin nu au ajuns la un punct inutil sau de impas”, se arată în memoriu.
Iranul contestă, de asemenea, rolul Regatului Unit în acest caz, susținând că Londra nu a furnizat suficiente dovezi că la bordul zborului se aflau cetățeni britanici.
În cererea sa la CIJ, Iranul solicită Curții să anuleze hotărârea OACI și să declare că Consiliul nu are competență în această chestiune.
Doborât la câteva minute de la decolare
La 8 ianuarie 2020, zborul PS752 al Ukraine International Airlines a fost doborât la câteva minute după decolarea de la Teheran de două rachete sol-aer lansate de forțele de apărare aeriană ale Iranului. Tragedia a costat viața tuturor celor 176 de persoane aflate la bord, inclusiv cetățeni din Iran, Canada, Ucraina, Suedia, Afganistan, Germania și Regatul Unit.
Iranul a negat inițial responsabilitatea, dând vina pe o defecțiune mecanică. Câteva zile mai târziu, a recunoscut că aeronava a fost țintită din greșeală pe fondul tensiunilor cu SUA, la câteva ore după ce Iranul lansase rachete împotriva forțelor americane din Irak.
În același timp, autoritățile iraniene nu au permis desfășurarea unei anchete independente la locul prăbușirii.
În aprilie 2023, un tribunal iranian a condamnat 10 militari pentru acest incident. Cu toate acestea, Grupul internațional de coordonare și răspuns, reprezentând țările victimelor, a respins procesul ca fiind o „farsă”.
La 4 iulie 2023, Ucraina, Canada, Suedia și Regatul Unit au depus o plângere la CIJ, acuzând Iranul de încălcarea articolului 3 bis din Convenția de la Chicago, care interzice utilizarea de arme împotriva aeronavelor civile. Iranul a respins cazul ca fiind motivat politic și continuă să conteste jurisdicția OACI și a CIJ.
Citește și
Familiile victimelor avionului doborât „din greșeală” în Iran trebuie să primească despăgubiri de 74 milioane de euro
Editor : S.S.