Iranul continuă escaladarea nucleară în ciuda încercărilor de reînființare a acordului: vrea să producă uraniu metalic îmbogățit la 20%

Data publicării:
Interior din uzina nucleară iraniană Fordo (Fordow), situată în nordul țării.
Interior din uzina nucleară iraniană Fordo (Fordow), situată în nordul țării. Foto: Profimedia Images

Iranul intenționează să producă uraniu metalic cu un nivel de îmbogățire de până la 20% și a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică de acest plan, a anunțat AIEA, marți, relatează Reuters.

Demersul iranienilor riscă să provoace indignare din partea țărilor Occidentale, aflate în acest moment în încercarea de a reînființa acordul nuclear din 2015 prin discuții diplomatice ample la Viena. Obiectivul declarat de iranieni este „fabricarea de combustibil” pentru alimentarea reactorului de cercetare de la Teheran, conform Reuters, citat de Agerpres.

Acest proces se va desfăşura în mai multe etape, a precizat AIEA, sugerând că Teheranului îi va lua ceva timp pentru a-şi realiza planul. Puterile occidentale au condamnat deja anul acesta planul Iranului de a produce uraniu îmbogăţit, încălcând Planul comun de acţiune global (JCPOA) încheiat la Viena în vara anului 2015.

Discuţii indirecte au fost iniţiate în capitala Austriei în aprilie anul trecut între Statele Unite şi Iran pentru revenirea celor două ţări în cadrul acordului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat acordul în 2018 şi a restabilit sancţiunile împotriva Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să se distanţeze treptat de majoritatea angajamentelor asumate în baza acestui pact, însă administrația Biden, sosită la conducerea SUA de peste o jumătate de an, își dorește reînființarea acordului și restabilirea angajamentelor.

Anterior, guvernul iranian a precizat că reînființarea acordului nuclear din 2015 este posibilă dar că „nu va negocia la nesfârșit”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri