Irlandezii au respins eliminarea din constituție a fragmentelor care defineau femeia drept „casnică”

Data publicării:
Leo Varadkar
Leo Varadkar, premierul guvernului Irlandei. Foto: Profimedia Images

Irlanda e pe cale să respingă modificările propuse la constituție, prin care urmau să fie eliminate sintagme sexiste și misogine din legea fundamentală a republicii insulare, o înfrângere grea pentru guvernul premierului Leo Varadkar, relatează The Guardian.

Primele rezultate ale votului de sâmbătă arată că o majoritate consistentă a votat pentru respingerea modificărilor propuse la constituție, o lovitură dură pentru guvernul Varadkar, care ceruse votanților să „nu facă un pas înapoi”.

„Este clar în acest moment că amendamentele au fost înfrânte cuprizător, la o prezență respectabilă”, a declarat premierul Varadkar, deși numărătoarea continuă în Irlanda.

Guvernul va accepta rezultatul, a mai spus el. „A fost responsabilitatea noastră să convingem o majoritate a oamenilor să spună da, și în mod clar am eșuat”, a continuat premierul.

Criticii guvernului spun că a fost condusă o campanie slabă și confuză care i-a alienat pe aliații săi progresiști – un contrast evident față de referendumurile cu impact masiv din 2015 și 2018, pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și pentru liberalizarea avortului.

Acestea din urmă au subliniat transformarea veridică a Irlandei într-o republică liberală și cu adevărat seculară.

Dublul referendum propunea votanților să modifice articolul 41 al constituție, pentru lărgirea definiției familiei de la o relație „fondată pe căsătorie” la „relații de durată”, pentru a acoperi și familiile în care partenerii nu sunt căsătoriți oficiali.

A doua modificare ar fi eliminat sintagma despre „sarcinile mamei casnice” și ar fi înlocuit-o cu o clauză care recunoștea grija dată membrilor familiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri