Video Jeff Bezos și-a încheiat călătoria în spațiu. Racheta s-a întors pe Pământ în siguranță

Data actualizării: Data publicării:
Jeff Bezos
Jeff Bezos, înapoi pe Pământ, după scurta călătorie în spațiu. Foto: Captură

Racheta New Shepard a lui Jeff Bezos și-a încheiat călătoria spre spațiu, în primul zbor de turism spațial al companiei Blue Origin. La bord s-au aflat patru pasageri - trei bărbaţi şi o femeie, din medii şi cu experienţe foarte diferite.

ACTUALIZARE 16:35. „Este cea mai bună zi din viața mea”, a spus miliardarul Jeff Bezos, după întoarcerea în siguranță pe Pământ.

ACTUALIZARE 16:23. Racheta a aterizat din nou pe Pământ. Bezos și ceilalți trei astronauți au ajuns, în siguranță, pe Pământ.

bezos inapoi la sol
Racheta care l-a dus pe Jeff Bezos a ajuns înapoi în siguranță, la sol.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 16:10. Racheta New Shepard, cu Jeff Bezos și alți trei astronauți la bord, a decolat spre spațiu.

racheta decolează
Momentul istoric în care New Shepard decolează spre spațiu. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 15:30. Toți cei patru pasageri se află la bord și sunt pregătiți să zboare în spațiu.

Cei patru astronauți la bordul New Shepard
Jeff Bezos, alături de ceilalți trei astronauți la bordul New Shepard, cu puțin timp înainte de lansarea rachetei în spațiu. Foto: Profimedia Images
echipaj new shepard jeff bezos
Echipajul New Shepard, racheta care va ajunge în spațiu în prima călătorie de turism spațial a Blue Origin, compania lui Jeff Bezos. Foto: Profimedia Images

Ce cerințe trebuie să îndeplinească o persoană care vrea să călătorească în spațiu la bordul New Shepard

Pentru a putea merge în spațiu la bordul rachetei New Shepard, o persoană trebuie să îndeplinească câteva cerințe ale Blue Origin:

  • Trebuie să aibă cel puțin 18 ani
  • Trebuie să aibă o înălțime între 1,52 și 1,93 metri înălțime și între 49 și 101 kilograme în greutate.
  • Trebuie să aibă suficientă condiție fizică pentru a urca șapte seturi de trepte de scări într-un minut și jumătate.
  • Trebuie să poată să își pună și să își scoată centura de siguranță în mai puțin de 15 secunde, să petreacă o oră și jumătate într-o capsulă închisă și să reziste unei forțe de 5,5G în timpul coborârii

Bezos va deveni al doilea miliardar care zboară în spațiu

În vârstă de 57 de ani, cel mai bogat om de pe Pământ, va decola de pe Planeta Albastră la bordul rachetei New Shepard, construită de propria companie, Blue Origin, pe care a fondat-o în anul 2000.

Cu şase ani înainte, lansase o mică librărie online, Amazon.com, în garajul propriei case. Afacerea a devenit, graţie a numeroase inovaţii, un grup cu mai multe subdiviziuni care valorează astăzi peste 1.700 de miliarde de dolari la bursă, însă este vizată frecvent de critici referitoare la condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Compania i-a adus venituri impresionante şi chiar dacă, după divorţ, i-a cedat soţiei o parte din acţiunile Amazon, Jeff Bezos are în prezent o avere de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Jeff Bezos, care spune că este „pasionat de inovaţii ştiinţifice şi de spaţiu”, a renunţat recent la conducerea Amazon pentru a se consacra unor noi aventuri, începând cu expediţiile spaţiale.

Cine sunt pasagerii care îl acompaniază pe Jeff Bezos în spațiu

Fratele, Mark Bezos

Jeff Bezos şi-a invitat fratele, pe Mark, care este cu şase ani mai mic şi pe care îl consideră ''cel mai bun prieten''. ''Este tipul cel mai nostim din anturajul meu'', a spus acesta la un moment dat referindu-se la fratele său.

După ce a avut mai multe slujbe în agenţii de publicitate, Mark Bezos a fondat propria companie de marketing în 1999, după care a înfiinţat un fond de investiţii. Deţine totodată şi acţiuni în compania Amazon.

Devenit pompier voluntar în 2005, este de asemenea implicat într-o organizaţie de luptă împotriva sărăciei din 2006.

Într-o înregistrare, acesta a mărturisit că a fost ''stupefiat'' după ce a fost invitat la bordul New Shepard. ''Ce şansă unică nu doar de a trăi această aventură, dar şi de a o face alături de cel mai bun prieten!'', scrie Agerpres.

Decana de vârstă, Wally Funk

La 82 de ani, această pionieră şi legendă a aviaţiei, ''invitată de onoare'' a miliardarului, se pregăteşte să devină persoana cea mai vârstnică care călătoreşte în spaţiu, ducându-şi astfel la îndeplinire cel mai mare vis.

De la nouă ani, a luat primele lecţii de zbor, iar în prezent, are 19.600 de ore de zbor la activ.

În anii 1960, a participat la un program privat destinat testării performanţelor femeilor în condiţii similare cu bărbaţii aleşi de NASA pentru a deveni astronauţi.

''Mi-au spus că am făcut treaba mai bine şi mai repede decât oricare dintre bărbaţi'', a povestit aceasta. Dar programul a fost sistat, NASA nu a dorit să continue.

Abia în 1983, prima astronaută americană a ajuns în spaţiu.

Mezinul, Olivier Daemen

La 18 ani, acest olandez se pregăteşte să devină cel mai tânăr astronaut din istorie.

Tatăl său, care este preşedintele unui fond de investiţii privat, a participat la licitaţia celui de-al patrulea loc la bordul rachetei. Locul a fost însă adjudecat de un ofertant anonim Acesta a cumpărat locul contra sumei de 28 de milioane de dolari, dar a fost nevoit să renunţe din cauza unei ''dificultăţi'' care l-a forţat să-şi amâne zborul.

Locul acestuia va fi luat de Olivier Daemen, care este pasionat de Lună şi de rachete de la vârsta de patru ani. ''Sunt extrem de încântat că voi fi în imponderabilitate şi că voi vedea lumea de sus'', a spus el într-o înregistrate online.

Tânărul a dat examenul de bacalaureat în 2020, după care şi-a luat un an sabatic consacrat în special cursurilor de pilotaj. În toamnă va începe studiile de fizică la Universitatea din Utrecht, Olanda.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri