Biden, premierul Japoniei și președintele Coreei de Sud au stabilit o schemă de informare privind rachetele lansate de Kim Jong-un

Data actualizării: Data publicării:
biden (2)
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia

Preşedintele Joe Biden i-a invitat pe omologii săi japonez şi sud-coreean la o nouă întâlnire la Washington, după ce au discutat la Hiroshima, în marja summitului Grupului celor 7 (G7), a declarat un înalt oficial american, transmite Reuters, potrivit News.ro. 

„Liderii au discutat cum să-şi ducă cooperarea trilaterală pe noi culmi”, inclusiv cu o nouă coordonare în faţa „ameninţărilor nucleare şi cu rachete ilicite ale Coreei de Nord”, a transmis duminică Casa Albă într-o declaraţie emisă după întâlnire. Mai exact, a fost discutată o schemă de schimb de informaţii despre lansările de rachete ale Coreei, de Nord între cele trei ţări, a informat agenţia de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-au întâlnit bilateral mai devreme în cursul zilei, a treia întâlnire a lor din acest an, în timp ce două ţări din Asia de Est îşi îmbunătăţesc relaţiile pentru a contracara ameninţările regionale de securitate.

Biden i-a felicitat pe Kishida şi Yoon pentru „munca lor curajoasă de a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale”, spunând că parteneriatul trilateral este mai puternic datorită eforturilor lor, a spus Casa Albă.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat duminică că expresia de compasiune a prim-ministrului japonez Fumio Kishida pentru cei care au suferit ca muncitori forţaţi sub dominaţia colonială a Japoniei a rezonat în mulţi sud-coreeni.

Yoon, întâlnindu-se cu Kishida în marginea summitului G7, i-a lăudat eforturile de a răspunde provocărilor globale în materie de securitate şi economie. La Seul, la începutul acestei luni, Kishida a spus: „Pentru mine personal, mă doare inima când mă gândesc la mulţi oameni care au îndurat suferinţe şi dureri teribile în circumstanţele dificile ale vremii”.

Întâlnirea de duminică a fost a treia între cei doi anul acesta, marcând un dezgheţ în ani de relaţii îngheţate dintre vecinii asiatici.

Coreea de Sud a anunţat la începutul lunii martie un plan pentru companiile sale de a compensa victimele muncii forţate în timpul colonizării Japoniei din 1910-1945 a Peninsulei Coreene.

Înainte de întâlnirea lor de duminică, Yoon şi Kishida au vizitat Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, pentru a-şi aduce un omagiu la un memorial pentru coreenii care au murit în bombardamentele atomice americane în Japonia în 1945. „Simt că vizita noastră a fost importantă atât pentru Japonia, cât şi pentru relaţiile sud-coreene, precum şi pentru ca noi să ne rugăm pentru pacea mondială”, i-a spus Kishida lui Yoon despre prima vizită la memorial a liderilor ambelor ţări împreună.

Vizita comună simbolizează eforturile ambilor lideri de a înfrunta trecutul dureros şi de a se vindeca de acesta, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Yoon, Lee Do-woon, într-un briefing. „Înseamnă, de asemenea, că cele două ţări, împreună cu aliatul lor, SUA, vor răspunde colectiv la ameninţările nucleare din regiunea Asiei de nord-est şi din lume”, a spus Lee.

Aproximativ 100.000 de coreeni au suferit în bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki, jumătate dintre ei murind în acel an. Aproximativ 43.000 s-au întors în Coreea de Sud şi 2.000 au plecat în Nord, potrivit Asociaţiei Victimelor Bombelor Atomice din Coreea.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...